De staatshervorming en ik (4): Arbeidsmarkt

Danny Vileyn, Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
16/05/2013
WAT? 1. De gewesten worden bevoegd om de actieve en passieve beschikbaarheid van de werklozen te controleren en de daarbij horende sancties op te leggen. 2. Regionalisering van RSZ-kortingen. 3. De gewesten worden bevoegd voor dienstencheques.

In de sector van de dienstencheques werken 170.000 laaggeschoolde vrouwen, waarvan 20.000 in Brussel. Het maatschappelijk belang mag niet onderschat worden. Professor Frank Vandenbroucke, die als SP.A-minister tien jaar geleden aan de wieg stond van de dienstencheques, waarschuwde er op een colloquium voor dat ze duurder moeten worden. Al is de kans groot dat gebruikers van dienstencheques massaal overstappen naar zwartwerk.

Olivier Willocx, gedelegeerd bestuurder van patroonsorganisatie Beci: "Of het nu de RVA is die de controles uitvoert, of Actiris, maakt in wezen niets uit, daar maak ik me geen zorgen over." Een ander paar mouwen is de regionalisering van RSZ-kortingen. Willocx: "Een voorbeeld. Stel: Brussel geeft forse RSZ-korting aan jongeren, maar in een groot bedrijf werkt maar tien procent Brusselaars, de anderen zijn Vlamingen en Walen. Gaat Brussel het systeem dan handhaven? Ik ben bang van niet, Brussel gaat het systeem binnen de drie jaar afschaffen, gevolgd door Vlaanderen en Wallonië. Van de Brusselse arbeidsplaatsen is 52 procent pendelarbeid."

Een van de principes van de zesde staatshervorming is de responsabilisering. Willocx: "Brussel telt veel werklozen, veel meer dan de andere twee gewesten, maar anderzijds creëert het Brussels Gewest de jongste tien jaar ook meer banen dan de andere twee gewesten, maar daar wordt Brussel niet voor beloond. Het Brussels probleem bij uitstek is het onderwijs en daar zijn de Franse en Vlaamse Gemeenschap voor bevoegd. Twee derde van de Brusselaars verlaat de school zonder diploma middelbaar onderwijs."

En dan zijn er de dienstencheques. De vakbonden zijn bang voor concurrentie. Willocx: "Ik weet niet of ze gelijk hebben, maar ook ik blijf met veel vragen zitten. "Stel dat de Vlaamse cheques duurder worden en de Brusselse niet. Mag een Vlaming dan goedkopere cheques komen kopen in Brussel? Of moet iedereen cheques kopen in het eigen gewest?"

WANNEER? 1 januari 2015

De federale regering legt momenteel de laatste hand aan de teksten die de bevoegdheidsoverdracht naar de deelstaten regelen. Voor de zomer zouden die in het parlement moeten zijn ingediend, zodat ze in 2014 en 2015 werkelijkheid worden. Voor sommige partijen gaat het om kruimels die niets wezenlijks veranderen aan de Belgische staatsstructuur. Kan zijn, maar de impact op het beleid en de veranderingen op het terrein zijn zeker niet onbeduidend. Kinderbijslag, controle op de werkloosheid, ligdagprijs in het ziekenhuis of hypothecaire aftrek, het zijn stuk voor stuk belangrijke elementen in het leven van vele Brusselaars. Wij belichten de vier belangrijkste transfers van de zesde staatshervorming en bekijken samen met specialisten hoe ingrijpend die het leven van de Brusselaar kunnen veranderen.

De zesde staatshervorming

Brussel Deze Week bekijkt het effect van de zesde staatshervorming op het leven van de Brusselaar. Een aantal grote bevoegdheden gaat immers naar de deelstaten. Kinderbijslag, controle op de werkloosheid, ligdagprijs in het ziekenhuis of hypothecaire aftrek, het zijn stuk voor stuk belangrijke elementen in het leven van veel mensen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie , De zesde staatshervorming

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni