Deeleconomie Hoffice Vincenet De Waele BRUZZ ACTUA 1654

| Vincent De Waele begon drie jaar geleden met Hoffice, een gratis coworkingdag die hij twee keer per maand organiseert in Sint-Lambrechts-Woluwe.

Reportage

Deeleconomie: 3 Brusselse voorbeelden

Kris Hendrickx
21/03/2019

Hoffice, The Common Wallet en Brussel Verniet zijn drie succesvolle voorbeelden van deeleconomie in Brussel. BRUZZ ging met hen praten.

Hoffice

Vincent De Waele begon drie jaar geleden met Hoffice, een gratis coworkingdag die hij twee keer per maand bij hem thuis organiseert in Sint-Lambrechts-Woluwe.

De Hoffice-groep op Meetup telt ruim driehonderd volgers, van wie sommige af en toe ook zelf hun woning openen voor coworkers. Terwijl klassieke coworkers vooral naast elkaar werken, gaat het bij Hoffice net over het contact en de uitwisseling tussen de deelnemers.

De vaste structuur van een dagje coworken ten huize De Waele (of elders) vergemakkelijkt dat. Iedereen legt aan het begin van de dag uit wat hij wil doen, of hij een beroep wil doen op de andere deelnemers en wat hij zelf wil aanbieden die dag. De pauzes zijn gemeenschappelijk, de bezoekers van een Hoffice-evenement vaak habitués die als freelancer veel alleen werken.

The Common Wallet

Ruim een jaar al plaatsen tien Brusselaars hun inkomsten op één gemeenschappelijke rekening, die ze ook gebruiken voor hun uitgaven. Het radicale deelinitiatief ontstond binnen een groep van vrienden die in de kunstsector werken. Een van de doelen: de financiële instabiliteit opvangen, waar de groep van voornamelijk freelancers mee geconfronteerd wordt.

Deeleconomie: the Common Wallet

| Deeleconomie in Brussel: the Common Wallet.

Maar de gemeenschappelijke portemonnee is voor de groep evengoed een manier om te experimenteren met nieuwe vormen van samenleving, waarbij het collectieve weer wat terrein wint op het individu. “Ik zie deze mensen als een soort uitgebreide familie,” zegt een van de deelnemers daarover.

Helemaal gemeenschappelijk zijn de inkomsten van de leden overigens niet altijd. Sommigen sparen maandelijks nog steeds een bedrag dat ze apart houden, terwijl anderen door hun familienetwerk of startkapitaal veel makkelijker risico’s kunnen nemen. “We bekijken nu of we ook een gemeenschappelijke spaarrekening kunnen beginnen,” legt Christophe Meierhans uit. The Common Piggy Bank, zeg maar.

Brussel Verniet

Deeleconomie Margot De Kooning, beheerder van de website Brussel Verniet

| Margot De Kooning, beheerder van het eerste uur van de website Brussel Verniet

Zetels en keukengerei, maar evengoed Ytong-blokken, kleedjes of een restje Iberische ham voor de hond. Je vindt het allemaal op Brussel Verniet.

De weggeefpagina bestaat deze week vijf jaar en telt ruim 10.000 leden, niet bepaald weinig voor een Nederlandstalig initiatief in Brussel. “Mensen volgen de pagina om afval te vermijden, omdat ze het fijn vinden om dingen weg te geven of ook gewoon omdat ze leuke dingen zoeken voor hun kot of interieur,” vertelt Margot De Kooning, al sinds de start een van de beheerders van de site.

“Die motivaties kennen we omdat we ernaar peilen bij de inschrijving op de pagina.” Heel wat mensen geven ook aan dat ze ‘mensen willen leren kennen’ via Brussel Verniet.

“Er zijn nochtans efficiëntere manieren. Iets ophalen is vaak maar een kwestie van hallo, bedankt en tot ziens,” weet De Kooning. Vraag en aanbod op Brussel Verniet variëren met de seizoenen. Rond de zomer zoeken heel wat studenten huisraad, maar er is evengoed een Halloween- en een barbecuepiek.

“Als mensen niet vinden wat ze zoeken, krijgen ze vaak wel advies van andere gebruikers,” merkte De Kooning. “Ga eens kijken bij gereedschapsbib Tournevie of op Peerby, heet het dan. Zo blijft het duurzaam.”

Deeleconomie

BRUZZ stort zich een hele week op de deeleconomie. En dat zien we breed, want er zijn zowel betalende als gratis initiatieven en het aanbod aan apps, plekken en diensten is omvangrijk in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe , Economie , Samenleving , Deeleconomie , deeleconomie , hoffice , Vincent De Waele

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni