De directie van Delhaize zet de geplande verzelfstandiging van de 128 eigen winkels onverminderd voort. Daarbij zullen de maatregelen gelden die de directie in haar meest recente voorstel naar voren schoof, hoewel dat niet werd goedgekeurd door de vakbonden. "Een oorlogsverklaring", noemt Myriam Delmée het, voorzitter van de socialistische bediendebond BBTK.
Vakbond ziet directievoorstel Delhaize als 'oorlogsverklaring'
"Het is belangrijk voor ons om klaarheid te scheppen voor de werknemers van de betrokken winkels", nu de opening van de eerste verzelfstandigde supermarkt voor de deur staat, zegt Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver. "We hebben een substantiële inspanning geleverd, hoewel dat niet verplicht was."
De eerste verzelfstandigde supermarkt zal op 10 oktober de deuren openen in Denderleeuw.
Werknemers behouden hun loon- en arbeidsvoorwaarden, belooft Delhaize. En er is een garantie dat er tot minstens eind 2028 geen winkels sluiten. Er is ook een "transitiepremie" van 1.645 euro bruto, aangevuld met 125 euro bruto per volledig jaar anciënniteit, en een premie van 10.000 euro bruto voor wie vervroegd met pensioen kan en wil gaan.
Afgekeurd
Het voorstel werd door drie van de vier vakbonden bij Delhaize afgekeurd. Alleen de christelijke bediendebond ACV Puls gaf aan verder te willen onderhandelen.
Delhaize heeft intussen voor 32 van de 128 supermarkten een zelfstandige overnemer gevonden. In totaal zijn zowat 9.000 werknemers betrokken bij de hele verzelfstandigingsoperatie.
'Zal wanorde scheppen'
"Deze beslissing was te verwachten. Maar wat de directie niet begrijpt, is dat ze een enorme wanorde zal scheppen op het moment van de overgang naar franchise", reageert Myriam Delmée, voorzitter van de socialistische bediendebond BBTK.
Myriam Djegham van de Franstalige christelijke bond CNE erkent dat de directie enkele toegevingen heeft gedaan, "dankzij de strijd van het personeel".
Maar toch voldoet het finale directievoorstel voor haar niet aan de eisen van de werknemers. "Met de aanmoedigingspremies om met pensioen te gaan, of door werknemers te forceren om ontslag te nemen, ontdoet het bedrijf zich van de verantwoordelijkheid om personeel te ontslaan."