Dienstencheques titre-service Sodexo

| Dienstencheques.

Dienstencheques leveren veel werk op in Brussel

Bettina Hubo
© BRUZZ
07/02/2018

Bijna zes procent van de Brusselse beroepsbevolking is aan het werk via het systeem van de dienstencheques. Dat is twee keer zoveel als in de twee overige gewesten. Vooral elektronische dienstencheques zijn aan een opmars bezig.

De cijfers komen uit de jaarlijkse evaluatie van het systeem, die minister Didier Gosuin (Défi) zopas in het parlement presenteerde.

Het aantal werknemers groeide van 20.300 in 2013 tot meer dan 25.000 op dit moment. Het standaardprofiel van de dienstenchequewerknemer is een vrouw, van Europese (niet-Belgische) nationaliteit, tussen de 30 en 49 en laagggeschoold.

Ook het aantal chequegebruikers is gestegen en lag in 2016 op 107.300. Ze kochten alles tezamen 15.635.000 cheques aan. Conclusie: ondanks de lagere fiscale aftrekbaarheid blijft het systeem groeien. Dat heeft ook gevolgen voor de kosten voor het gewest. Zo kostte de tegemoetkoming in de uurprijs in 2016 213.500.000 euro.

De financiële terugverdieneffecten voor het gewest zijn echter klein. De meeste terugverdieneffecten, zoals de daling van de werkloosheidsuitkeringen, gaan immers naar de federale kas.

Elektronische dienstencheques in de lift

Ondertussen zijn ook de cijfers van 2017 bekend. Die bevestigen de trend van de voorbije jaren. Het aantal gekochte cheques steeg het afgelopen jaar naar 15.888.049, een record. Vooral de elektronische dienstencheques zitten in de lift, zo blijkt nog. Het aandeel van de elektronische cheques lag in 2017 hoger dan 40 procent.

“De stijging van het aantal gekochte en terugbetaalde dienstencheques in het Brussels Gewest is een teken dat de groeimarge nog groot is van deze sector," zegt Gosuin.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , dienstencheques , werkgelegenheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni