Proximus moet op zoek naar een nieuwe CEO. Dominique Leroy vertrekt op 1 december naar KPN in Nederland. Dat blijkt uit mededelingen van beide telecombedrijven. Het vertrek is opvallend, want bij Proximus lopen moeilijke onderhandelingen over een herstructurering.
Dominique Leroy ruilt Proximus in voor KPN
Proximus maakte na de sluiting van de beurs bekend dat Leroy het bedrijf verlaat, "omdat haar een nieuwe opportuniteit in het buitenland werd aangeboden", en dit ondanks de unanieme bereidheid van de raad van bestuur om haar mandaat als CEO te vernieuwen.
Nog geen minuut later blijkt dat buitenland niet zo ver te liggen. Leroy trekt naar Nederland, waar ze op 1 december CEO wordt van telecombedrijf KPN. Ze volgt er Maximo Ibarra op, die er vertrekt. Leroy is sinds 2014 CEO bij Proximus, waar ze sinds 2011 aan de slag is. Daarvoor werkte ze 24 jaar voor Unilever.
Dominique Leroy zal bij KPN een basissalaris van 935.000 euro krijgen, aangevuld met bonussen. Dat is een pak meer dan de 523.000 euro die ze vorig jaar bij Proximus kreeg als basisloon. Bij KPN wordt Leroy niet geconfronteerd met het loonplatform dat de Belgische overheid invoerde voor de top van Proximus. Maar Stefaan De Clerck, voorzitter van de raad van bestuur van Proximus, ziet geen rechtstreeks verband. "We weten dat het een heikel punt is, maar ik durf niet zeggen dat het de oorzaak is."
Proximus heeft volgens De Standaard de afgelopen weken nog geprobeerd Dominique Leroy aan boord te houden door haar contract ‘financieel aantrekkelijker’ te maken. Maar de regering zou dat volgens bronnen niet hebben zien zitten.
Tegengestelde belangen
De relatie van Leroy met vicepremier Alexander De Croo (Open VLD), die tot eind vorig jaar ook minister van Telecom was, was niet bijzonder goed. Leroy zag onder andere de plannen om een vierde mobiele speler toe te laten op de Belgische markt niet zitten.
"We hadden soms tegengestelde belangen, maar ik heb haar professionalisme en engagement altijd bijzonder gewaardeerd." Dat zegt De Croo in een reactie op het vertrek van Leroy naar KPN.
De minister vindt ook dat Leroy de voorbije jaren bij Proximus een frisse wind heeft laten waaien én dat ze als vrouwelijke CEO is uitgegroeid tot een belangrijk rolmodel.
Duco Sickinghe, voorzitter van KPN en in België vooral bekend als voormalig topman van Telenet, roemt haar "sterke strategische, operationele en communicatieve" vaardigheden. Leroy zelf zegt in het persbericht van KPN erg blij te zijn de nieuwe CEO van KPN te worden.
Herstructurering afronden
Het vertrek van CEO Dominique Leroy bij Proximus stuit bij de vakbonden op onbegrip. De topvrouw lanceerde in januari van dit jaar een transformatieplan, waarover sinds juni moeizame onderhandelingen lopen. "Zij verrast ons. Hoe moeten we nu verder?", vraagt ACV-vakbondsman Ben Coremans zich af. "Wij blijven bezorgd over onze toekomst. Zij heeft het plan op tafel gelegd, maar nu is ze zelf weg", zegt zijn ACOD-collega Bart Neyens
De raad van bestuur van Proximus had ook liever gehad dat Dominique Leroy langer CEO was gebleven. Dat zegt voorzitter Stefaan De Clerck. Hij rekent erop dat Leroy de onderhandelingen over de in januari aangekondigde herstructurering nog kan afronden. "Ze blijft tot 1 december. Het is mijn vraag geweest dat ze dossiers zo maximaal mogelijk zou afronden. Het kan nog", aldus De Clerck.
De procedure om een opvolger te vinden voor Leroy wordt volgende week in gang gezet.
Lees meer over: Brussel , Economie , Dominique Leroy , proximus
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.