De voorbije drie maanden gingen 860 bedrijven failliet in Brussel, blijkt uit cijfers van Graydon. “Een record, maar geen economisch probleem.”
Faillissementsrecord in Brussel, ‘maar geen economisch probleem’
De stijging tegenover 2017 bedraagt liefst 68 procent. Alle sectoren delen bovendien in de klappen, merkt Graydon op. Tegelijk daalde het aantal faillissementen in Vlaanderen en Wallonië, waardoor Brussel nu méér zaken telt die op de fles zijn gegaan dan Wallonië.
Met de faillissementen gaan ook jobs verloren: 5.197 om precies te zijn. Dat is het hoogste aantal sinds Sabena failliet ging.
Noch aanslagen, noch piétonnier
Betekent de faillissementsgolf nu dat de Brusselse economie het barslecht doet? “Neen, je ziet dat de stijging gespreid is over alle sectoren en ook over het hele gewest, er is dus iets anders aan de hand dan economische tegenslag”, zegt Eric Vandenbroele van Graydon. “Dit heeft ook niet te maken met de aanslagen, de voetgangerszone of de tunnelperikelen. Anders zouden de cijfers voor het centrum voor dramatischer zijn dan die van de rand van het gewest.”
Graydon liet in het verleden al een paar keer uitschijnen dat het optreden van het gerecht een hoofdreden is voor de faillissementsgolf. Een actieve zoektocht naar noodlijdende bedrijven zou vooral leiden naar ondernemingen die niet meer te redden zijn.
Waarnemers wijzen er ook op dat het vaak fraudegevoelige deelsectoren zijn waar de meeste faillissementen plaatsvinden. Binnen de horeca zijn dat de restaurants met beperkte bediening, binnen de dienstensector de telefoonshops en in de bouw gaat het vaak om bedrijven met Oost-Europese connecties.
Lees meer over: Brussel , Economie , faillissementen , graydon
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.