GB De Hallen, koningin der vergane winkelglorie

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
26/04/2012
GB De Hallen aan de Beurs sluit zaterdag definitief de deuren. Daarmee verdwijnt een van de oudste supermarkten van het land en blijven de trouwe klanten uit het centrum verweesd achter. Dat geldt ook voor de rekken, die nagenoeg leeg zijn.

D e GB in de Zwarte Lievevrouwstraat zit in de terminale fase. Op zaterdag 28 april om 18 uur gaat de winkel definitief dicht. 48 jaar heeft de supermarkt het uitgehouden, net niet lang genoeg voor een gouden jubileum.

Dat de winkel dicht moet, ligt niet aan de Franse winkelketen Carrefour, maar aan de eigenaar van het hele huizenblok, AG Real Estate. Die gaat de supermarkt slopen, net als Parking 58. In de plaats komen er honderd appartementen op de bovenste verdiepingen, 25.000 vierkante meter kantoorruimte en vijfhonderd ondergrondse, openbare parkeerplaatsen.

'Weerwolven bij Delhaize'
Een wandeling door de supermarkt is een surreële ervaring. Japanse toeristen vragen zich allicht af of ook hier een tsunami is gepasseerd. Of misschien vormt de winkel wel het decor voor een apocalyptische film? Zelfs in de somberste tijden van de sovjetdictatuur waren de winkelrekken er nooit zo leeg. Het parfum van de ondergang bedwelmt de bezoeker met een nostalgisch gevoel naar wat ooit was.

Aan de ingang staan nog maar twee grote winkelkarren. Beneden tracht één eenzame gebraden kip de laatste gulzige klant te bekoren. Alleen de dierenvriend komt nog goed aan zijn trekken: Rundsvlees César Senior 10+ voor honden met pre­pensioen, kattenvoeding light om de strijd tegen obesitas aan te bin­den. De afdeling wereldkeuken is leeg: de wereld draait hier niet meer door.

Er komt een bejaard koppel aangesjokt. "We hebben al de Sarma in de Sint-Katelijnestraat zien dichtgaan, en nu dit," zegt wijkbewoonster Sarah Strube (82) met een zucht. "Ik kom hier al jaren en ken al het personeel. Ik kies de kassa uit in functie van de vriendelijkheid van de kassiersters. Ik zal nu wel naar de Delhaize moeten, maar met tegenzin. Het personeel daar, dat zijn echte loups-garous , weerwolven. Ze achtervolgen je om te zien of je niets steelt. Rustig flaneren zoals in de GB zit er niet in." Haar zwijgzame levensgezel Serge Suleau voegt eraan toe: "De een zijn dood is de ander zijn brood."

En wat vindt het (overblijvende) personeel van de sluiting? We hadden het hun graag gevraagd, maar de winkelverantwoordelijke is stellig: "We hebben duidelijke instructies van Carrefour gekregen dat we niet met de pers mogen praten." Een sociaal bloedbad is het niet, want de tachtig personeelsleden met een contract van onbepaalde duur zijn volgens Carrefour allemaal overgeplaatst naar andere winkels. Maar het personeel met een contract van bepaalde duur gaat wel voor de bijl. Een anoniem 'overlijdensbericht' van­­uit vakbondskringen aan de redactie heeft het over dertig banen die sneuvelen, maar dat ontkent woordvoerster Vera Vermeeren van Carrefour formeel.

Bewaking
De winkel werd al jaren geplaagd door diefstallen. De twee agenten van een externe bewakingsfirma hadden hun handen vol, maar ze konden niet beletten dat er veel werd gestolen. Bewakers die in de winkel werden gepositioneerd, wisten dat hun een zware taak wachtte. Sommigen belandden zelfs in het ziekenhuis.

Cijfers over de diefstallen wil Carrefour niet geven. De spreiding van de winkel over twee verdiepingen van elk 1.800 vierkante meter maakte de beveiligingsopdracht er niet makkelijker op.

En toch had de supermarkt onmis­kenbaar charme. Artiesten, bo­hemiens, ambtenaren, buurtbewoners en sociale schipbreukelingen troffen er elkaar in een vreemde dans op het ritme van de grote stad. Er was tijd en ruimte voor een babbel, voor wat menselijkheid in het hectische centrum. GB De Hallen, koningin der vergane winkelsteden als het ware.

Nu gaat het boek van de supermarkt voorgoed dicht en begint het post-GB-hoofdstuk. Voor vele klanten is dat een rampscenario.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni