| Archiefbeeld van de Tour in 2010.

Grand Départ in Brussel kost overheid minstens 11 miljoen

© Belga - BRUZZ
27/06/2019

De Brusselse Grand Départ is goed voor een investering van 11 miljoen euro. De stad Brussel telde al 5 miljoen euro neer voor het binnenhalen van de Tourstart, maar daar komt minstens nog eens 6 miljoen euro bovenop vanuit verschillende beleidsniveaus.

De totale investering van Brussel-stad zal ongeveer 6 miljoen euro bedragen. Om de Grand Départ en twee ritten naar Brussel te halen, legde de stad al 5 miljoen euro neer bij Tourorganisatie ASO. Het extra miljoen wordt geïnvesteerd in de verschillende evenementen rond de Tourstart, maar ook in logistieke zaken zoals de 3.000 vrijwilligers.

"Bij het aankopen van de Grand Départ zijn er een aantal evenementen verplicht zoals het 50 dagen aftellen naar de Ronde van Frankrijk of de ploegenvoorstelling. En er werden ook op de gemeentewegen enkele herstellingen gedaan, maar dat viel mee. We moeten vooral zorgen dat de tramrails afgedekt worden", verklaart Wafaa Hammich, woordvoerster van Brussels burgemeester Philippe Close.

2 miljoen voor asfaltering

Daarnaast kwam er vanuit het Brussels Gewest en vanuit de federale overheid financiële steun. Zij stelden elk 1,5 miljoen euro ter beschikking. Brussel Mobiliteit investeerde nog eens 2 miljoen euro in 20 kilometer nieuwe asfaltering en zo komt de teller op minstens 11 miljoen euro te staan.

De Stad mobiliseert tijdens het tourweekend ook heel wat eigen personeel en ook de politie wordt massaal opgetrommeld. "Maar dat valt binnen de normale werking van die diensten," klinkt het bij de woordvoerster van de burgemeester.

Hoeveel de Brusselse Grand Départ opbrengt, is mogelijk pas binnen enkele jaren meetbaar. Uit een onderzoek naar de Tourstart in Utrecht in 2015 bleek dat de Nederlandse stad toen een economische return van 25 miljoen euro had en bezocht werd door 900.000 bezoekers. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de lokale tourorganisator en kan daardoor een overschatting zijn. De economische return vloeit ook niet terug naar de overheid maar naar privézaken, vooral in de gastronomie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , Sport , Tour de France , Grand Départ

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni