Het Overlegcomite, het overkoepelend orgaan met alle vertegenwoordigers van het land, evalueert vrijdag een eerste keer de tweede lockdown. Bij de handelaars leeft de hoop op perspectief voor heropening. “Wij liggen als een enclave tussen landen waar de winkels al weer open zijn. Zo jagen we de klant weg,” waarschuwt Anton Van Assche, coördinator voor Brussel bij ondernemersorganisatie Unizo.
Handelaars snakken naar perspectief voor heropening
“Onze handelaars snakken naar een concreet perspectief”, zegt Anton Van Assche, coördinator voor Brussel bij ondernemersorganisatie Unizo. “Zeker omdat ze perfect georganiseerd zijn om veilig te werken. Bovendien zijn de winkels momenteel open in Nederland, Duitsland en Luxemburg, terwijl er ook een heropening in Frankrijk wordt verwacht. Wij liggen daar als een enclave tussen, zo jaag je de consument de grens over.”
'Klaar voor heropening'
Vrijdag staat er een Overlegcomité met de verschillende deelstaten op het programma om een eerste evaluatie op te maken van de tweede lockdown. De benarde situatie voor de uitbaters van niet-essentiële winkels zal daar ook besproken worden. Volgens Van Assche moet er uit die vergadering een perspectief komen tot heropening, of op zijn minst een gedeeltelijke heropening op afspraak.
“Het zal niet voor alle winkels eenvoudig zijn om dat te organiseren. In Brussel zijn bijvoorbeeld heel wat kledingwinkels. En daarvan hebben een groot deel ervaring met het bedienen van klanten op afspraak,” licht Van Assche toe. Maar of de politiek dat ook zo ziet, is nog maar de vraag.
'Zachte heelmeesters, stinkende wonden'
Sommige politici hebben al begripvol gereageerd. Minister van Zelfstandigen David Carinval (MR) vindt bijvoorbeeld dat een uitbreiding van de opening voor hersteldiensten een minimum is, net als de mogelijkheid opnieuw om klanten op afspraak binnen te laten.
Maar minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) heeft al eerder laten weten dat het volgens het te vroeg is. Het besmettingscijfer is bij ons hoe dan ook nog altijd veel hoger dan in de buurlanden. “Zachte heelmeesters maken stinkende wonden,” waarschuwde Vandenbroucke nog dit weekend.
Lees meer over: Brussel , Economie , Samenleving , aanpak coronacrisis , anton van assche , Unizo , heropening niet-essentiële winkels
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.