Slechts 13,8 procent van de bij Actiris ingeschreven Oekraïense vluchtelingen vond werk. Dat blijkt uit het antwoord van Brussels minister Bernard Clerfayt (Défi) in de commissie Economische Zaken. Dat percentage ligt in Vlaanderen een stuk hoger en ook Wallonië steekt Brussel voorbij.
Weinig bij Actiris ingeschreven Oekraïners vonden werk, N-VA spreekt van falend beleid
Het afgelopen jaar hebben 2.601 personen met de Oekraïense nationaliteit zich bij Actiris ingeschreven. 78 procent van hen is vrouw en 99 procent heeft een buitenlands diploma dat nog niet is gelijkgesteld. 13,8 procent van de bij Actiris ingeschreven Oekraïners heeft een baan gevonden, voornamelijk in de interimsector, de horeca en de groot- en detailhandel.
In de periode van juni 2022 tot februari 2023 zijn 4.208 Oekraïense bezoekers geregistreerd bij Actiris en namen 1.703 deelnemers aan groepsactiviteiten deel zoals coaching, een cv opbouwen, gelijkstelling van diploma's of het leren van Frans of Nederlands, interimwerk of zelfstandig ondernemerschap.
In totaal kwamen er in 2022 bijna 30.000 Oekraïense vluchtelingen (29.859) uit Oekraïne naar België. Daarvan vonden 5.177 mensen werk, of 17 procent volgens gegevens van Statbel en de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid.
Op gewestelijk niveau zijn er opvallende verschillen: in Vlaanderen is 36 procent van de bij de VDAB ingeschreven vluchtelingen aan het werk, in Wallonië 16 procent. "Vooral het verschil tussen Brussel en Vlaanderen is opvallend. Het is belangrijk om mensen van Oekraïense origine, die zich als werkzoekende hebben ingeschreven, aan het werk te krijgen," zegt Brussels parlementslid Clémentine Barzin (MR) die Clerfayt ondervroeg in de commissie Leefmilieu.
Volgens Clerfayt krijgen Oekraïners - net als andere werkzoekende nieuwkomers - te maken met de complexiteit van de Brusselse instellingen en de taalbarrière. Ook kampen sommigen met trauma's en vormt de zorg voor kinderen een beperkende factor.
"Het aandeel Oekraïners dat via Actiris een job vindt, is in vergelijking met december niet gestegen," betreurt Brussels parlementslid Gilles Verstraeten (N-VA). "Het huidige beleid schiet dus duidelijk tekort. Specifieke doelgroepen zoals die van de Oekraïense vluchtelingen vereisen een specifieke aanpak."
Verstraeten verwijst naar Vlaanderen, waar Oekraïners van beroepsactieve leeftijd verplicht worden zich in te schrijven als werkzoekende bij de VDAB. "Werk is de belangrijkste opstap naar meer zelfredzaamheid. Dat kan op termijn ook zorgen voor minder druk op de huisvesting en opvanginitiatieven."
Lees meer over: Brussel , Economie , tewerkstelling , Bernard Clerfayt , Oekraïense vluchtelingen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.