| Huurprijzen.brussels berekent je indicatieve huurprijs.

Nieuwe tool berekent huurprijzen in Brussel

SN
© BRUZZ
03/01/2018

Met de nieuwe tool van Brussel Huisvesting kan je de indicatieve huurprijzen opzoeken, per wijk in Brussel. Maar de woonbond blijft kritisch: ‘Verhuurders kunnen zo onterecht hun prijzen verhogen.’

Op de nieuwe site huurprijzen.brussels kan je berekenen hoeveel huur je gemiddeld betaalt voor je appartement, studio of huis in een bepaalde wijk. Daarbij worden niet alleen ligging en oppervlakte in rekening gebracht. Ook de energiezuinigheid van je woning en eventuele extra’s zoals een tweede badkamer tellen mee.

Het gaat enkel om een richtlijn, benadrukt Brussel Huisvesting op de site. Verhuurders zijn nog steeds vrij om zelf hun prijs te bepalen.

De tool wil orde in de chaos scheppen. Brussel telt relatief veel huurders. Veel daarvan komen van buiten het gewest, en kennen de huurprijzen niet altijd. Bedoeling is dus om iedereen een beter beeld te geven van marktconforme huurprijzen.

Vochtproblemen

Eerder kwam daar wel al kritiek op. In november 2017 vreesde de Brusselse oppositie dat de richtlijnen de huurprijzen net de hoogte in zouden jagen. Ook de woonbond was toen sceptisch en pleitte voor een bindende index.

Ook nu blijft de woonbond kritisch tegenover de richtprijzen, afgeleid uit 8.400 enquêtes bij huurders en 170.000 energieprestatiecertificaten. “De gegevens waarop ze zich baseren zijn niet precies genoeg,” zegt Werner Van Mieghem van de Brusselse Bond voor het Recht op Wonen (BBRoW).

“Belangrijke criteria voor de kwaliteit van de woning ontbreken. Naar vochtproblemen wordt bijvoorbeeld niet gepeild. Een slecht onderhouden woning krijgt zo een te hoge richtprijs, zodat verhuurders onterecht hun prijzen kunnen verhogen,” aldus Van Mieghem.

Evaluatie

De BBRoW wil de indicator dus blijven opvolgen. “We gaan die huurprijzen checken, vooral bij goedkopere en slechtere woningen.”

Het Gewest heeft ook zelf een evaluatie gepland van de tool, na 6 maanden al. “Dat is goed, maar over 6 maanden is iedereen in verkiezingsmodus. Vraag is of er van die evaluatie ook echt iets terecht komt,” besluit Van Mieghem.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , Samenleving , huurprijzen , Brussel Huisvesting

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni