Nog nooit zoveel leegstaande kantoren
Lees ook: Kantoren wijken voor woningen
Een kwart van de leegstand komt op rekening van gebouwen die jonger dan vijf jaar zijn en die vooral gelegen in de Leopoldwijk, het Centrum en de Noordwijk liggen. Volgens analisten van DTZ zal het dan ook voor eigenaars steeds interessanter worden om kantoorruimte om te zetten in woonruimte. Alleen al om de vacante ruimte in gebouwen jonger dan vijf jaar op te vullen, zijn 25.000 nieuwe arbeidsplaatsen nodig.
Volgens DTZ kampt de Brusselse kantorenmarkt met een "structurele overcapaciteit". 12,5 procent van de kantoorruimte staat leeg. En daarmee staat Brussel in de Europese top-vijf qua leegstand.
De investeringen in de Belgische vastgoedmarkt kwamen voor 2010 tot november uit op 1,3 miljard euro. Een zwak resultaat volgens DTZ Research. Sinds 2001 werd gemiddeld 2,8 miljard euro gehaald per jaar.
Dat is ook zichtbaar bij het vastgoed waarin geïnvesteerd wordt: sinds 2007 is er een diversificatietrend, die ervoor zorgt dat er meer geld gestopt wordt in winkelruimte of logistieke ruimte. Kantoren in Brussel zijn daardoor het minst aantrekkelijk zijn op de vastgoedmarkt.
DTZ ziet wel hoop in het feit dat sommige bedrijven weer aan een heropleving begonnen zijn, maar die vormen nog wel een minderheid. DTZ meldt ook "dat de Brusselse kantorenmarkt zich moet voorbereiden op een mogelijke decentralisatie van de Vlaamse en Waalse overheid, wat een belangrijke impact zal hebben op de markt."
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.