Herman Matthijs

‘Regering moet eigen instellingen beter controleren’

KH
© BRUZZ
12/11/2018

De Brusselse regering moet er dringend voor zorgen dat de eigen Brusselse instellingen budgettair in de pas lopen, vindt professor Herman Matthijs. “De regering kan die autonome organisaties weer in de ministeries integreren.”

Zaterdag las je hier dat het Rekenhof slechts 6 op de 23 rekeningen van Brusselse instellingen goedkeurt. Het gaat om de zogenaamde autonome bestuursinstellingen van eerste en tweede categorie.

Actiris en Leefmilieu Brussel behoren tot de weinigen die wel een goedkeurend oordeel krijgen.

Het gros van de instellingen kreeg een goedkeuring met voorbehoud en bij twee organisaties – de brandweer en parking.brussels - wou het Rekenhof zelfs geen oordeel vellen omdat het onmogelijk was een gefundeerd oordeel te vellen over de geldigheid van de jaarrekening.

Het Rekenhof maakt de vaststelling bovendien niet voor het eerst. Minister van begroting Guy Vanhengel (Open VLD) gaf meteen toe dat het om een “oud zeer” gaat.

Te veel instellingen

Voor professor Herman Matthijs (UGent en VUB), die gespecialiseerd is in overheidsbegrotingen, reden genoeg om het over een heel andere boeg te gooien.

“Guy Vanhengel en zijn regeringscollega’s die medeverantwoordelijk zijn moeten dringend orde op zaken stellen”, vindt Matthijs. “De regering zou op zijn minst mensen bij die organisaties moeten plaatsen die ingrijpen als zo’n organisatie uit de pas loopt op budgettair vlak. Dat zou een regeringscommissaris kunnen zijn die kaas heeft gegeten van dit soort zaken en de bevoegdheid heeft om actie te ondernemen.”

Matthijs begrijpt ook niet goed waarom er per se 23 vaak autonome Brusselse instellingen moeten zijn. “Dat de MIVB bijvoorbeeld vrij zelfstandig moet kunnen opereren begrijp ik. Maar 23 van die instellingen heb je niet nodig.” De meeste autonome instellingen kunnen volgens de professor gewoon in de ministeries geïntegreerd worden. “Dat zou wellicht ook nog kosten sparen.”

Matthijs pleit daarnaast ook voor meer audits, om de toestand bij de instellingen beter te kunnen opvolgen.

1 miljard kindergeld

Uit het verslag van het Rekenhof blijkt overigens ook dat de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie (GGC) helemaal geen rekening afgaf aan het Rekenhof. De oorzaak daarvan zou vertraging door een nieuw boekhoudingsprogramma zijn.

“Bij de GGC kan ik nog enig begrip opbrengen voor die vertraging”, zegt Matthijs. “De instelling had bijna geen budget en beheert nu plots een miljard euro kindergeld. Dan is het begrijpelijk dat je met kinderziektes kampt.”

Hieronder vind je nog eens het overzicht van de instellingen en het oordeel van het Rekenhof:

rekenhof 2

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , Politiek , Rekenhof , Herman Matthijs , Guy Vanhengel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni