beursgebouw voorgevel

| Een simulatie van het vernieuwde Beursgebouw.

Renovatie Beursgebouw kost nu al 54 miljoen euro

MD
© BRUZZ
14/01/2021

Het kostenplaatje voor de renovatie van het Beursgebouw blijft oplopen. Het gebouw, waarin naast een vrije wandelpassage ook onder meer een biermuseum moet komen, moet nu al 54 miljoen euro kosten. Brussel rekent daarvoor wel ook op 10 miljoen euro van het federale niveau.

De Stad Brussel besliste al in 2012 om het Beursgebouw nieuw leven in te blazen. Het gebouw wordt gerenoveerd, de centrale beuk wordt een vrij toegankelijke galerij die het Beursplein verbindt met de Boterstraat, en op de hogere verdiepingen komt er een belevingscentrum over het Belgisch bier. Op het dak komt een cafetaria met terras. En dan is er nog de archeologische site onder de Beursstraat die in het project geïntegreerd wordt.

Het kostenplaatje voor die ambitieuze renovatie stijgt jaar na jaar. Waar er oorspronkelijk werd gesproken van een budget van rond de 20 miljoen euro, liep dat intussen al snel op. In september van 2019 werd het budget nog geraamd op 34,5 miljoen euro door het stadsbestuur. Vandaag bedraagt het kostenplaatje maar liefst 54 miljoen euro. Dat bevestigt het kabinet van burgemeester Philippe Close aan BRUZZ.

Geld van Europa, gewest en federaal

De Stad draait zelf wel maar op voor 10 miljoen euro van het totale plaatje. Het Brussels Gewest zei eerder 5,5 miljoen euro toe, maar dat bedrag loopt nu al tot 12 miljoen euro. De – meer dan 100 – brouwers die in het Belgian Beer World zullen vertegenwoordigd zijn, zijn ook goed voor 5 miljoen euro. Uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) wordt nog eens 7 miljoen gereserveerd en vanuit Monumenten & Landschappen vloeit er nog eens 2 miljoen naar het project. (lees verder onder de foto)

beursgebouw interieur

| De grote hal van de Beurs wordt publiek toegankelijk, en krijgt een nieuwe vloer.

En dan is er 10 miljoen euro aan federaal geld waar Brussel op rekent. Dat geld moet ofwel van het investeringsfonds Beliris komen, ofwel van het recente budget dat ons land kreeg van de Europese Commissie voor het relanceplan na corona. Hoe dan ook maakt de stad zich sterk dat dat geld ook zal kunnen dienen voor de renovatie van het Beursgebouw. De stad hoopt tenslotte ook dat het een achttal miljoen euro aan BTW zal kunnen recupereren.

Oppositie stelt zich vragen bij 'exploderend budget'

De financiering van het project riep afgelopen maandag al vragen op bij de oppositie in de gemeenteraad. De MR erkende dat het zelf mee het project had goedgekeurd in de vorige legislatuur, maar waarschuwde voor het 'exploderende budget' en onthield zich daarom bij een de stemming over extra budget. PVDA stemde tegen en noemt het hele project “een cadeau aan privé-investeerders.”

Burgemeester Philippe Close (PS) verdedigde het project vurig. “Een emblematisch gebouw zoals de Beurs verdient deze investeringen. Ik ben ook fier op ons Belgisch bier dat er een plek krijgt. We hebben 99 procent van de brouwers mee aan boord, zelfs de kleine Brusselse brouwerijen.”

Close liet nog weten dat hij mikt op 350.000 bezoekers per jaar voor Belgium Beer World. De eerste steigers zijn intussen opgedoken aan het Beursgebouw, de opening staat gepland voor 2023.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie , Beursgebouw , renovatie beursgebouw , Beer World , Belgian Beer World

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni