Iets meer dan 36 procent van de niet-werkende werkzoekenden in Halle-Vilvoorde had in 2017 geen of slechts een beperkte kennis van het Nederlands. Deze groep is gemiddeld ook iets langer werkloos dan werkzoekenden met een goede of zeer goede kennis van deze taal. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters op een schriftelijke vraag van Willy Segers (N-VA).
Ruim derde werkzoekenden in Halle-Vilvoorde kent geen of amper Nederlands
Vooral in de faciliteitengemeenten rond Brussel is de kennis van het Nederlands onder de werkzoekenden beperkt. Zo loopt hun aandeel in Drogenbos op tot 73,5 procent. In Kraainem en Linkebeek gaat het om bijna 69 procent, terwijl het in Wezembeek-Oppem, Sint-Genesius-Rode en Wemmel schommelt rond 60 procent.
Ook in sommige andere gemeenten worden vrij hoge percentages genoteerd. Zo had in Machelen meer dan de helft van de werkzoekenden (53,2 procent) vorig jaar geen of slechts een beperkte kennis van het Nederlands. In Zaventem, Vilvoorde, Sint-Pieters-Leeuw en Grimbergen lag dat percentage tussen 40 en 50 procent.
Werkzoekenden met geen of slechts een beperkte kennis van het Nederlands zijn in Halle-Vilvoorde iets langer werkloos dan anderen. Zo bedraagt hun aandeel in de groep die al meer dan 2 jaar werkzoekend is 20,4 procent, tegen 18,2 procent bij de werkzoekenden die het Nederlands wel goed of zeer goed machtig zijn. In de groep die 1 tot 2 jaar werkzoekend is, is dat respectievelijk 18,2 en 14,5 procent.
Lees meer over: Economie , tewerkstelling , werkzoekende , Nederlandstalige
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.