Brussel Kiest 2019 Cécile Jodogne (Défi) staand

| Cécile Jodogne (DéFI), burgemeester van Schaarbeek.

Schaarbeek stelt voor 2021 begroting in evenwicht voor

© Belga - BRUZZ
17/12/2020

Ondanks de financiële impact van de coronacrisis presenteert gemeente Schaarbeek een begroting in evenwicht voor 2021. Dit werd mogelijk gemaakt door beroep te doen op het reservefonds, goed aan bijna 4,7 miljoen euro. De gemeente heeft ook gevraagd aan het OCMW en de politie of ze een aantal subsidieaanvragen kunnen laten vallen, voor een totaal van 1,5 miljoen euro.

Burgemeester Cécile Jodogne (DéFI), eerste schepen Vincent Van Halewyn (Ecolo) en schepen van Financiën Michel De Herde (DéFI) maakten de begroting voor hun gemeente woensdag bekend. Daarin wordt de impact van de crisis voor 2021 geschat op een miljoen euro aan misgelopen inkomsten en extra uitgaven voor gemeentelijke hulp en het aanschaffen van beschermingsmateriaal.

Volgens de schepen van Financiën heeft de voorzichtigheid van de voorgaande jaren het mogelijk gemaakt om de economische schok op te vangen, maar de gemeente blijft bezorgd over de lange duur van de crisis en zijn impact op de subsidies.

In totaal waren de inkomsten van de gemeente goed voor zo'n 263 miljoen euro, waarvan 92 procent afkomstig is van toevoegingen aan de ontroerende voorheffing (+10,6 miljoen), de Producentenprijsindex (daling van 2,61 miljoen), en de algemene (regionale) schenking aan de gemeenten (+2,18 miljoen). De inkomsten die afkomstig zijn van dienstverlening bedragen 5 procent van het totaal. Dit wordt geschat op een daling van 8 procent, door een verwachte daling op vlak van parkeer- en wegenheffingen die door Sibelga werden betaald, en door de lagere inkomsten voor kinderopvang.

Meer belasting op studentenkoten

Sommige punten van de begroting kregen kritiek van de oppositie, dat schrijft La Dernière Heure. Zo stelt gemeenteraadslid Cédric Mahieu (CDH) de verhoogde belasting op studentenhuisvesting in vraag. Hij vindt het niet kunnen dat de eigenaar belast zal worden op een tweede studentenkamer voor 185 euro en op een derde kamer voor 375 euro. "Eigenaars zullen deze belasting doorschuiven naar de studenten door een hogere huur te vragen", vindt hij.

Michel De Herde reageert hierop dat Schaarbeek met de verhoogde belasting op het regionale gemiddelde komt voor belasting op huisvesting. "Wij zijn van mening dat deze maatregel niet buitensporig is. We verwachten ook niet dat dit eigenaars aanzet om de huur te verhogen."

Snoeien in subsidies voor politie en OCMW

Ook de vraag van de gemeente aan het OCMW en de politie om een aantal subsidieaanvragen te laten vallen voor 2021, wekt een zekere bezorgdheid bij de oppositie. "Dit zijn essentiële diensten voor jong en oud in onze gemeente", zegt Axel Bernard (PTB).

De schepen van Financiën verzekert dat de politie en het OCMW zijn diensten volgend jaar gewoon kunnen voortzetten en dat de gemeente toch hulp zal bieden waar nodig.

Personeelskosten wegen door

Zoals ook in andere gemeentes wegen de personeelskosten het meeste door: 46 procent voor Schaarbeek. Die worden geschat op een stijging van 8,3 procent tegenover 2019, omdat de gemeente 35 nieuwe banen heeft moeten creëren om de dienstverlening te verbeteren. De bedrijfskosten zijn gestegen met 22 procent en kunnen verklaard worden door “onze wens om de dienstverlening te laten doorgaan”, zegt Michel De Herde.

Een budget van ongeveer 66 miljoen euro zal vooral gebruikt worden voor investeringen, in het bijzonder voor stadsvernieuwingen en woningbouwprojecten voor een bedrag van 26 miljoen euro. Ook werken aan openbare ruimtes, met een voorrang aan mobiliteit en netheid (12 miljoen), de schoolinfrastructuur en het kinderopvangplan (8 miljoen), vormen deel van de geplande investeringen. Bovendien wil gemeente Schaarbeek, met het Tetris-plan, het aantal gebouwen voor gemeentelijke diensten van vijf naar twee reduceren.

Renovatie Louis Bertrandlaan

In de openbare ruimte zal 5,4 miljoen euro gaan naar start van de renovatiewerken aan de Louis Bertrandlaan gaan. Het herziene project kreeg het gunstig advies van de Koninklijke Commissie van Monumenten en Landschappen.

Volgens schepen van Openbare Werken Vincent Vanhalewyn zou het openbaar onderzoek begin 2021 moeten starten. De werken zelf zouden vanaf 2022 anderhalf jaar moeten duren, zodat de inhuldiging rond juni 2023 zou kunnen plaatsvinden, preciseert hij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Economie , begroting , Cécile Jodogne , vincent van halewyn , Michel De Herde

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni