In het oude sorteergebouw komt een wijnmakerij

Brussel krijgt een urban winery. Dat is een wijnmakerij midden in de stad, en niet bij een wijngaard. Gudule Winery wil 40.000 flessen per jaar produceren in het oude sorteergebouw op Thurn en Taxis. Er loopt een ontwerpwedstrijd.

Over een paar jaar worden er gewone en mousserende wijnen gemaakt in het hart van de stad. Het bedrijf Gudule Winery komt met het nieuwe concept van een urban winery naar Thurn en Taxis. Het gaat om een manier van produceren die uit de Verenigde Staten komt overgewaaid. Meestal worden wijnen geproduceerd op de plaats van de grondstof, de druiven dus. Gudule draait dat om: de wijn wordt gemaakt bij de klanten.

Dat moet gebeuren in het verkrotte maar historisch waardevolle sorteergebouw op de oude spoorwegsite Thurn en Taxis. Dat moet met respect gerenoveerd worden. Er komt ook een uitbreiding met een productiehal. Er komt ook plaats voor cursussen, wijnproeverijen en andere evenementen.

Er loopt een architectuurwedstrijd die begeleid wordt door de Brusselse bouwmeester Kristiaan Borret.

Wijn + bier = plezier

Het project past in de visie van het Brussels Gewest op de Kanaalzone. Dat is een zone waar speciale aandacht gaat naar het vermengen van functies, met plaats voor productieve activiteiten die horen bij een stad (bijvoorbeeld voedingsindustrie).

De steedse wijnmakerij zal in goed gezelschap zijn: momenteel bouwt Brasserie de la Senne een gloednieuwe brouwerij in dezelfde industriezone. De twee bedrijven worden buren. Op Thurn en Taxis zorgen wijn en bier dus duidelijk niet voor venijn, maar voor plezier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Laken , Economie , Stedenbouw , wijn , Gudule , wijnmakerij , bouwmeester , Thurn & Taxis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni