Consumentenorganisatie Testaankoop, ouderenbeweging Okra en de ngo Financité lanceren een petitie om de regering te vragen het fundamentele recht van elke persoon op een gemakkelijke en vrije toegang tot zijn eigen geld te garanderen. Het aantal geldautomaten in België slinkt vanwege de digitalisering immers al ruim tien jaar. Ook in Brussel is het een gekend probleem.
Testaankoop lanceert petitie tegen verdwijnen van geldautomaten
In België sloot tussen 2017 en eind 2021 elke dag meer dan één fysiek bankkantoor de deuren, blijkt uit cijfers van vorig jaar van bankenkoepel Febelfin. In die periode slonk het aantal geldautomaten van 8.000 naar 5.900.
Ook in Brussel is het een gekend probleem. Vooral minder welvarende buurten moeten het met steeds minder bankkantoren doen. Onder meer in Sint-Pieters-Woluwe, Neder-Over-Heembeek en Stad Brussel hebben de gemeentebesturen beslist om meer geldautomaten te vestigen.
Tegen eind 2024 zouden er, door de sluiting van de kantoren en de uitvoering van het Batopin-project (de samenwerking tussen vier grootbanken over de invoering van bankneutrale automaten) nog minder dan 4.000 automaten in heel België beschikbaar zijn, op steeds verdere afstanden.
'Banken beletten de toegang tot je geld'
Consumentenorganisatie Testaankoop, ouderenbeweging Okra en de ngo Financité ontvangen veel klachten van consumenten die weer aan hun geld willen kunnen, luidt het in een gezamenlijk persbericht. "Het gevoel heerst dat banken je beletten toegang te krijgen tot je geld wanneer je dat wilt. Ondanks de vele klachten, lokale petities, moties van gemeenteraden, resoluties van regionale parlementen en parlementaire vragen van alle politieke kleuren, blijft de bankensector doof."
De drie organisaties vragen drie zaken aan de federale ministers Vincent Van Peteghem en Pierre-Yves Dermagne en federaal staatssecretaris Alexia Bertrand, "die in gesprek zijn met de bankensector". Ze willen dat er onmiddellijk een einde komt aan de verdwijning van geldautomaten, dat er teruggekeerd wordt naar het aantal automaten van 31 december 2021, gelijk verdeeld over het hele land en dat de federale regering, bij gebrek aan een aanvaardbaar en bindend akkoord, overgaat tot wetgeving.
De petitie ondertekenen kan op soscash.be.
Febelfin 'ten zeerste verbaasd'
Febelfin zegt in een reactie dat de financiële sector begrijpt dat het gebruik van cash geld nog steeds een belangrijke basisbehoefte is. "Voldoende toegang tot cash is dan ook nog altijd een belangrijke doelstelling en bekommernis van onze sector, waarin wij onze rol zullen blijven opnemen", luidt het in een persbericht.
Febelfin is dan ook "ten zeerste verbaasd" over de reactie van minister Dermagne eerder deze week. De PS-minister stelde een ultimatum aan de sector: voor eind maart moet er een akkoord zijn. Lukt dat niet, dan maken de bevoegde kabinetten zelf een wetsontwerp met regels waaraan banken zich moeten houden.
"De gesprekken met de overheid lopen en boeken vooruitgang", zegt Febelfin. "We blijven als sector sterk geëngageerd om tot een akkoord te komen in de komende weken, en zijn ervan overtuigd dat dit nog steeds mogelijk is."
Lees meer over: Brussel , Economie , bankautomaten , Batopin , testaankoop , okra , financité , Febelfin , petitie , soscash