| Gaan studenten komend academiejaar weer op kot? (archiefbeeld)

Verhuurders studentenkoten: van paniekopzegging tot vluchten van thuis

Lara Decrae, Zoë Magniette
29/07/2020

Sinds maart liepen de koten in Brussel leeg. De veiligheidsmaatregelen van fase 1 en de digitale lessen duwden studenten terug naar het huis van hun ouders. Nu het naderende academiejaar ook grotendeels online zal gebeuren zien de verhuurders van studentenkoten mogelijk een blijvende leegte in hun kamers.

Volgens Marc Stockmans, die instaat voor de privé studentenhuisvestingen van BRIK, gaat de verhuur van koten langzamer dan de voorbije jaren. “Normaal gezien is alles van de VUB rond deze periode al verhuurd. Dat is nu zeker niet het geval.” Hij voelt dat er toch een bezorgdheid heerst bij de verhuurders: “Ze bellen mij om te polsen of andere huisbazen ook moeilijkheden ondervinden.”

Stockmans denkt dat de kotenverhuur langzamer verloopt omdat studenten een afwachtende houding aannemen. “Wij weten zelf nog niks zeker. Veel studenten willen daarom wachten tot september, wanneer er hopelijk meer duidelijkheid zal zijn over het nieuwe academiejaar.”

De verhuurders van studentenkoten zeggen zelf ook afwachtend te zijn over de impact van het COVID-virus op de kotmarkt. Voor Lies Feron, woordvoerster van de VUB, lijkt alles zoals de voorbije jaren te verlopen. “Het aantal kameraanvragen is hetzelfde gebleven, dat zijn er meer dan 3.000,” Pas vanaf 17 augustus moeten de studenten hun huurovereenkomst tekenen. “Dan zullen we kunnen vaststellen of er effectief minder studenten op kot gaan.”

Kotmarkt onder druk

Bart Geelen van de Studentenhuisvesting aan de VUB denkt dat de coronacrisis meer impact zal hebben op de privémarkt dan op de kotenverhuur van de universiteiten zelf. “Prijs-kwaliteit gezien zijn wij aantrekkelijker,” zegt hij. “Bij andere verhuurders vind je ook lage prijzen, maar dan is de kwaliteit van het kot ook lager. Wij moeten geen winst maken. Ik denk dat we daarom geen negatief corona-effect zien.”

De kotenmarkt in Brussel is de laatste jaren in volle ontwikkeling. “Er komen heel wat nieuwe projecten op de markt, die het aanbod verruimen. Blijft de vraag of dit bijkomend aanbod ook voldoet aan de specifieke vraag van de huidige student."

Gesloten grenzen betekenen een verloren jaar

“De grote vraag naar koten komt normaal gezien van buitenlandse studenten. Aan de VUB alleen zijn dat er al meer dan duizend, maar meestal komen die aanvragen pas in augustus en september op gang, nadat ze hun visa hebben geregeld,” legt Stockmans uit. Toch ziet hij nu al minder mailtjes van buitenlandse studenten binnenkomen. Bart Geelen van de VUB denkt dat ze vooral het effect van de buitenlandse studenten zullen voelen. “We verwachten dat er gaten zullen vallen als blijkt dat ze de grens niet over mogen.”

'Veel studenten willen wachten tot september, wanneer er hopelijk meer duidelijkheid zal zijn over het nieuwe academiejaar.'

Marc Stockmans, van het privé-kotenpunt BRIK

Ook huisbaas Stéphan van Studenten in Brussel is sterk afhankelijk van de studenten uit het buitenland. “Als de grenzen dichtgaan, dan vrees ik dat het een verloren jaar zal worden,” laat hij bezorgd weten.

Paniek-opzeggingen

Bij Upkot verloopt de verhuur van koten dan weer vlotjes. Twee van hun studentenhuizen in Brussel zijn al volledig volzet en op de nieuwste locatie in Jette blijven er nog maar enkele kamers over. “Af en toe waren er wel een paar paniek-opzeggingen, maar ondertussen zijn die vrijgekomen plaatsen alweer opgevuld,” vertelt een medewerker van Upkot. “Veel studenten kiezen alsnog voor het kotleven, ze willen niet nog een jaar bij hun ouders blijven wonen.”

Maar niet alle studenten hebben het huurgeld over voor een kotleven waarbij de meerderheid van de lessen toch digitaal worden gegeven. Zij kiezen ervoor om weer thuis te gaan wonen. Monica (22), Masterstudente aan de KUL campus in Brussel besloot om het contract van haar kot in Sint-Joost-Ten-Noode niet te verlengen. “Die beslissing heb ik samen met mijn ouders genomen,” legt Monica uit “Zij zagen het niet zitten dat ik nog elke dag het openbaar vervoer moest nemen.” Als Monica volgend jaar uitzonderlijk toch op de campus aanwezig moet zijn, zal ze een uur en een half van thuis uit pendelen.

Coronaproof kot

Koten gaan bezichtigen moet nu ook volgens de coronamaatregelen. Zo werden de Kottours van BRIK dit jaar op een veel kleinere schaal georganiseerd. Ook aan de VUB moesten studenten zich registreren om deel te nemen aan rondleidingen van maximum twintig personen.

Eenmaal op kot, zorgen verschillende huisbazen ervoor dat studenten in coronaproof kamers kunnen verblijven. Stéphan van Studenten in Brussel benadrukt dat ze alles doen voor de veiligheid van hun studenten. “We ontsmetten alles, stellen mondmaskers en handgel ter beschikking en we offeren zelfs kamers op zodat de studenten beter afstand kunnen houden.”

Grote gestes

Om de twijfelende studenten een hart onder de riem te steken zorgde het Brusselse Gewest ervoor dat huurders hun contract nog tot een maand op voorhand kunnen afzeggen. Ook kotbazen stelden zich flexibeler op. “Velen hebben hun huurprijzen verlaagd en geven zelf ook de mogelijkheid om te annuleren,” vertelt Stockmans. Aan de VUB kregen de studenten twee maanden vrijstelling voor de huur. “Tijdens de lockdown konden de studenten niet op onze koten blijven, dus moesten ze gedurende twee maanden geen huur betalen. Dat heeft er ook voor gezorgd dat er amper studenten hun contract hebben opgezegd.”

Bart Geelen garandeert de studenten ook dat ze volgend academiejaar altijd in hun kamer zullen mogen blijven. “In tegenstelling tot wat er tijdens de eerste lockdown is gebeurd, gaan we nu niemand meer uit onze koten zetten.” Wat er tijdens een nieuwe besmettingsgolf wel nog kan komen is een pendelverbod. “Studenten zullen dan moeten kiezen of ze op kot blijven of thuis. Dan voorzien wij op de campus de nodige sociale voorzieningen tijdens het weekend, zoals sport.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , studentenkoten , corona , Brik , VUB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni