De Londense vastgoedmakelaar The Valesco Group heeft het Belgische vastgoedvehikel 'Finance Tower Belgium' opgericht. Daarmee zal de aankoop van de Brusselse Financietoren worden geregeld. Geschatte vraagprijs: 1,3 miljard euro.
Verkoop Financietoren in stroomversnelling
Dat schrijft de doorgaans goed geïnformeerde ondernemers-site De Rijkste Belgen.
The Valesco Group Limited maakt volgens nieuwsagentschap Bloomberg deel uit van een consortium waarin ook twee Koreaanse bedrijven zitten. Het heeft eind november een Belgische vennootschap opgericht, 'Finance Tower Belgium', die als opdracht heeft om te investeren in de Financietoren, die momenteel eigendom is van het Nederlandse Breevast.
Van 311 naar 1.300 miljoen
Die vastgoedpromotor kocht in 2001 voor 311 miljoen euro de Financietoren van de federale overheid, die op zijn beurt de gebouwen terughuurde aan ruim 50 miljoen euro per jaar.
Toenmalig begrotingsminister Johan Vande Lanotte (SP.A) verdedigde deze dure sale and lease back-operatie - bedoeld om het gat in de begroting op te vullen - door te stellen dat de privé-eigenaar het gebouw intussen gerenoveerd heeft. Breevast investeerde inderdaad nog eens 300 miljoen euro in de renovatie van het enorme gebouw.
En wil het nu dus verkopen voor 1,3 miljard euro, inclusief het naburige Door Building en Parking A, onder het Rijksadministratief Centrum.
Schimmig
Breevast-eigenaar Frank Zweegers is trouwens geen onbekende voor het Belgische gerecht. In 2017 liet het parket van Dendermonde hem van zijn luxejacht plukken in het Italiaanse Capri. Voormalig politiebaas Glenn Audenaert zou tienduizenden euro’s van Zweegers hebben ontvangen, geld dat mogelijks een rol speelde bij de verhuizing van de federale politie naar het Rijksadministratief Centrum (RAC), eveneens een kantoor van Zweegers firma Breevast.
Daarenboven is ook rond de aankoop van de Financietoren in 2001, voor miljoenen euro smeergeld betaald aan twee lobbyisten. Die werden daarvoor veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen. Maar volgens Breevast ging het om commissielonen, en zit het strafbare in het feit dat de lobbyisten geprobeerd hebben dat geld via Luxemburg aan het oog van de fiscus te onttrekken. "Daar heeft Breevast niks mee te maken", stelt het bedrijf.
Lees meer over: Brussel , Economie , vastgoed , finanietoren , nv
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.