FLITSte Kassa BRUZZ ACTUA 1599

| Witte kassa

Vier op vijf horecazaken hebben geen witte kassa

Jean-Marie Binst
© BRUZZ
17/01/2018

De FOD Financiën controleerde vorig jaar 303 horecazaken in Brussel om na te gaan of ze een witte kassa hebben. Bijna tachtig procent had er geen. “Niet dat we dat cijfer goedkeuren, maar door het voorrangsbeleid met flexi-jobs in Vlaanderen, hinkt Brussel achterop in aantrekkingskracht voor de horecasector. Daar ligt het eerste probleem,” reageert de Brusselse Horecafederatie.

Het systeem van de witte kassa’s maakt het mogelijk om vanaf 1 juli 2016 de omzet van de horecazaak volledig officieel te maken en de btw-fraude te bestrijden. Het is van toepassing voor wie een omzet van meer dan 25.000 euro per jaar uit maaltijden haalt. Ook zou het bedrijven helpen om gestructureerder te werken en tijdig in te zien dat de zaak afstevent op faillissement. In Brussel zijn er 2.758 zaken die een witte kassa moeten hebben.

Maar wat blijkt nu uit steekproeven? “In 2017 werden in Brussel 303 uitbatingen gecontroleerd op het bezit van een witte kassa. 240 (of 79 procent) daarvan had er geen, al moesten die er een hebben,” stelt Francis Adyns, adviseur-generaal en woordvoerder van FOD Financiën.

Dat wil niet zeggen dat elke café- of restauranthouder sjoemelt. Het gaat om gerichte controles, ze gebeuren als de FOD Financiën vermoedt dat er iets niet pluis is. In 79 procent van de gevallen is dat vermoeden dus juist.

“Ook waren er vorig jaar in Brussel 403 controles op het gebruik van de witte kassa, in uitbatingen die er wel een hadden. Daarvan gebruikten er 78 of 19 procent (haast een op de vijf, red.) hun witte kassa niet, Er waren ook acht vaststellingen van een tweede niet-geregistreerde kassa,” aldus nog Adyns. Die cijfers staan in contrast met de nationale cijfers, waarbij gemiddeld een op de zeven horecazaken niet in orde is met de witte kassa.De horecasector is de sector met het grootste aantal faillissementen (ongeveer 18 procent in 2015), waarvan 55 procent voorkomt bij eetgelegenheden.

"Op de levering van witte kassa's zit nog steeds vertraging bij de leveranciers"

Yvan Roque, voorzitter Brusselse Horecafederatie

FLITS 2 Yvan Roque BRUZZ ACTUA 1599 Horeca be

Tweesporenbeleid
De Brusselse Horecafederatie is niet verwonderd over de resultaten. “Het was te voorzien, al vinden we het resultaat bedroevend,” stelt voorzitter Yvan Roque. “De oorzaak ligt bij de discrepantie in sociale faciliteiten voor de horeca in Vlaanderen versus Brussel. In Vlaanderen is een systeem goedgekeurd van 30.000 flexi-jobs (deeltijds werken met fiscale gunstmaatregelen voor de Vlaamse werkgever, red.), dat hebben we in Brussel niet. In Vlaanderen kan iedereen die vier vijfde werkt nog extra bijverdienen in een horecazaak. Negentig procent van de werknemers in de horeca heeft nog een andere job. De Brusselse horeca moet het hoofdzakelijk doen met voltijds ingeschreven werknemers.”

“Zolang de politiek een tweesporenbeleid voert in verschillende gewesten zullen we in Brussel achterop hinken. We staan nu al twee jaar achter op de Vlaamse regelgeving. We vragen al jaren nieuwe sociale hervormingen inzake werkgeverslasten. Komt daarbij dat de leveranciers van witte kassa’s nog steeds vertraging hebben met de levering in Brussel. Ook daaraan is de situatie te wijten.”

'Klopt niet'

Maar volgens Steven Rosseel van de Belgian Restaurant Association kloppen deze beweringen niet. "Er is helemaal geen achterstand bij de leveranciers. Bovendien is het systeem van flexi-jobs van toepassing in héél België, dus ook in Brussel. Het is niet omdat de maatregel populair is in Vlaanderen dat deze ook enkel daar van toepassing is", aldus Rosseel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , witte kassa , flexi-jobs , horeca

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni