Het Bruegelhuis opent de deuren dan toch niet in 2019, het Bruegeljaar. Geld is er genoeg voor het huis in de Marollen, maar van de federale regering mag het niet worden uitgegeven.
'Belgische bureaucratie' blokkeert Bruegelhuis
Het huis in de Hoogstraat 132 in de Marollen zou de deuren openen in 2019 tijdens het Bruegeljaar. Het zal dan 450 jaar geleden zijn sinds de dood van Pieter Bruegel de Oude, de bekende Brabantse kunstschilder die jaren in Brussel heeft gewoond en er ook is gestorven.
Maar het huis waar Bruegel gewoond zou hebben, gaat dan toch niet open in 2019. Dat schrijft Le Soir. Het nieuws wordt bevestigd aan VRT NWS door de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSK).
Geld genoeg
Nochtans is er genoeg geld voor het project. De KMSK zouden 1,1 miljoen euro uit een reserve van 5 miljoen uittrekken en vorig jaar kondigde de Vlaamse regering aan 1,6 miljoen te willen investeren in het Bruegelhuis. Maar dat geld mogen de KMSK nu niet uitgeven.
De federale regering interpreteert een Europese norm rond financiering strikt, verneemt VRT NWS. Die norm stelt dat musea per jaar niet meer mogen uitgeven dan wat ze datzelfde jaar aan inkomsten voortbrengen.
“Het is erg onwaarschijnlijk dat het project van het Bruegelhuis volgend jaar zal doorgaan”, vertelt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) aan VRT NWS. “Blijkbaar zijn de nodige reserves wel aanwezig bij de KMSK, maar mogen ze die niet aanspreken van de minister van Begroting.”
Bureaucratie
Die federale minister, Sophie Wilmès (MR), was aanvankelijk wel enthousiast voor het project, net als staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Zuhal Demir (N-VA). Maar ook Demir bevestigt aan VRT NWS dat het Bruegelhuis er niet komt in 2019, vanwege de Europese regelgeving.
“Het gebruik van die reserves betekent volgens die regels een negatief saldo op de begroting. Daarom moet minister Wilmès haar toelating geven”, aldus Demir. Ondertussen haalt het nieuws ook de Britse kwaliteitskrant The Guardian. Die kopt “Bruegel museum blocked by Belgian bureaucracy.”
Weyts benadrukt wel dat dit niet het einde van het Bruegeljaar is, omdat er nog andere projecten gepland staan die de schijnwerper op de schilder moeten werpen. De 1,6 miljoen euro die de Vlaamse regering voorzien had voor het Bruegelhuis, zullen naar die andere projecten gaan.
Lees meer over: Brussel-Stad , Expo , bruegeljaar , de Marollen , bruegel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.