Het Huis van de Europese Geschiedenis aan het Leopoldspark houdt nog tot en met zaterdag een digitale inzameling van familieverhalen over migratie binnen België naar Brussel. Europeana, het digitale platform voor Europees cultureel erfgoed, nodigt Brusselaars uit om langs te komen en voorwerpen mee te brengen waarmee ze hun eigen migratieverhaal kunnen vertellen.
Gezocht: Belgische families die naar Brussel zijn gemigreerd
Toen de grootouders van Georges Merzbach van Polen naar Brussel emigreerden, brachten zij bijvoorbeeld een zilveren beker met zich mee. Niet zomaar een zilveren beker, maar wel een die traditioneel van vader op zoon doorgegeven wordt om een huwelijk te vieren.
Deze beker, naast vele andere objecten, vormen nog tot zaterdagavond de ‘Migration Collection Days’, een tentoonstelling die Brusselaars toelaat hun migratieverhaal te vertellen aan de hand van objecten met een geschiedenis.
Dagboeken
De Migration Collection Days zijn een initiatief van Europeana, het Europese digitale platform voor cultureel erfgoed. De databank van Europeana – een soort digitale bibliotheek en museum – bevat onder meer tentoonstellingen rond mode, de eerste wereldoorlog, fotografie, en dus ook migratie.
Met de 'Collection Days' wil Europeana mensen de kans bieden hun verhaal hieraan toe te voegen. Wie, zoals Georges Merzbach, objecten of erfstukken met een geschiedenis heeft liggen, kan daarmee nog tot zaterdag in het Huis van de Europese Geschiedenis terecht. Foto’s, brieven, dagboeken, … Alles is welkom. Belgen komen als eerste aan de beurt, later volgen bij andere evenementen ook andere Europeanen.
“Iedereen heeft een verhaal te vertellen over zijn afkomst en de momenten die zijn leven vorm hebben gegeven,” zegt Harry Verwayen van Europeana. “We willen dat mensen die verhalen en voorwerpen delen en dat ze ons helpen om ze online samen te brengen. Op die manier kunnen we de diversiteit en rijkdom van het Europese cultureel erfgoed vieren."
Migration Collection Days, 15 tot en met 17 maart in het Huis van de Europese Geschiedenis
Lees meer over: Brussel , Expo , migratie , Huis van de Europese Geschiedenis
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.