Op de militaire luchthaven van Melsbroek is vrijdag een eerste konvooi geland van zeven jonge patiënten uit Oekraïne en hun naasten. Bedoeling is om de patiënten, die lijden aan ernstige aandoeningen als leukemie, een adequate medische behandeling te geven, nu hun land in oorlog verkeert. Dat deelt de federale overheidsdienst Volksgezondheid mee.
België vangt zeven jonge patiënten uit Oekraïne op
De jonge patiënten zijn tussen twee en zeventien jaar oud. Ze lijden aan bloedkanker, zoals leukemie, of solide tumoren, als hersentumoren.
Volgens de FOD Volksgezondheid reisden de jonge patiënten eerst vanuit de Oekraïense stad Lviv naar Polen. Daar is een ziekenhuis opgericht om de evacuatie te coördineren van kinderkankerpatiënten uit Oekraïne naar verschillende Europese landen.
Behandeling in verschillende centra in België
Vanuit Polen organiseerde B-FAST, de Belgische noodbijstand, vervolgens een chartervlucht naar België. Een team van pediaters, verpleegkundigen en vertalers begeleidde die vlucht. Van zodra de kinderen waren aangekomen in België werden de kinderen overgebracht naar het Militair Ziekenhuis Koningin Astrid in Neder-Over-Heembeek. Een arts-specialist onderzocht hen daar.
De kinderen zullen nu verder behandeld worden in verschillende gespecialiseerde centra in België. De naasten van de jonge patiënten krijgen een onderkomen in de buurt van de ziekenhuizen.
Succesvolle samenwerking
De medische evacuatie is het resultaat van een succesvolle samenwerking van meerdere partners, benadrukt de FOD Volksgezondheid. Zo was de Belgische Vereniging voor Pediatrische Hemato-Oncologie (BSPHO) het aanspreekpunt met de teams in Polen voor de organisatie van de evacuatie. BSPHO stond ook in voor de toewijzing aan die centra in België.
Daarnaast was er de steun van patiëntenorganisaties KickCancer, Aide aux Enfants Cancéreux, Kinderkankerfonds, Sun Child en Tuki. De Europese Commissie betaalt 75 procent van de transportkosten en verzorgt ook de coördinatie van medische evacuaties.
Lees meer over: Brussel , Neder-Over-Heembeek , Gezondheid , Samenleving , militair hospitaal Neder-Over-Heembeek , inval oekraïne , kankerbehandeling