Opname van een man met Covid-19 in het Erasmusziekenhuis

| Opname van een man met Covid-19 in het Erasmusziekenhuis.

Bezettingsgraad op intensieve zorgen nergens zo hoog als in Brussel

© Belga
19/08/2021

In het hele land wordt 9 procent van de erkende bedden op intensieve zorgen momenteel door coronapatiënten ingenomen. In Brussel is die bezettingsgraad met 21 procent de grootste.

Het aantal ziekenhuisopnames zit opnieuw in stijgende lijn, net als het aantal opnames op intensieve zorg. Tussen 12 en 18 augustus is het totaal aantal ingenomen bedden toegenomen met 136, waarvan 48 bijkomende ingenomen bedden op intensieve zorgen.

Woensdag lagen er 172 coronapatiënten op intensieve zorgen, op een totaal van 590 hospitalisaties. Wat de bezettingsgraad betreft, wordt 9 procent van de erkende IZ-bedden momenteel door bevestigde coronapatiënten ingenomen. In Brussel is die bezettingsgraad met 21 procent de grootste.

Niet alleen Brusselaars

Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie wijst erop dat niet alleen Brusselaars op intensieve zorgen terechtkomen. "Je moet wel weten dat in Brussel zowat 23 procent niet-Brusselaars opgenomen worden in de ziekenhuizen", stelt Neven. De verschillen zijn ook groot per ziekenhuis.

Twee intensivecarediensten binnen het netwerk van de Iris-ziekenhuizen (UMC Brugmann, UMC Sint-Pieter, de ziekenhuizen Iris Zuid (sites Etterbeek- Baron Lambert, Etterbeek-Elsene, Molière-Longchamp en Joseph Bracops) en Jules Bordet) zijn voor de helft bezet met coronagevallen. "De situatie wordt opnieuw zorgwekkend", klinkt het daar.

Het Universitair Ziekenhuis Brussel in Jette.

| Het Universitair Ziekenhuis Brussel in Jette.

Dat er dus ondanks de vaccinatiegolf weer meer mensen in het ziekenhuis belanden, is niet zo vreemd. Het virus kan zich wijder verspreiden door het afbouwen van de coronamaatregelen. Mensen die kwetsbaar zijn (ondanks vaccinatie) of mensen die niet gevaccineerd zijn, hebben een grotere kans om het virus op te lopen.

Een groot deel van de covidpatiënten die deze zomer nog in het ziekenhuis belanden, zijn tussen 40 en 59 jaar oud, zijn deels of niet gevaccineerd en hebben geen onderliggende aandoeningen. Het aandeel gevaccineerden dat toch in het ziekenhuis terechtkomt, neemt toe. Dat is logisch. Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe groter de kans dat zo iemand in het ziekenhuis wordt opgenomen en opduikt in de statistieken. Begin augustus was zo'n 30 procent van de covidpatiënten volledig gevaccineerd.

Uit cijfers van Sciensano die verder teruggaan, blijkt dat sinds begin dit jaar slechts 2 procent van de mensen die met Covid-19 in het ziekenhuis terechtkomen, volledig gevaccineerd zijn. Het gaat dan meestal om 80-plussers, wiens afweersysteem minder goed werkt. Ze kampen bijna altijd met onderliggende aandoeningen en komen vaak uit een woonzorgcentrum.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni