Bijna alle 2.000 erkende bedden op intensieve zorg zijn ingenomen door mensen met Covid-19 en andere patiënten. Daar waarschuwde viroloog Steven Van Gucht vrijdag voor op de persconferentie van gezondheidsinstituut Sciensano en het Crisiscentrum.
'Bijna alle bedden op intensieve zorg ingenomen'
Lees ook: Minder besmettingen en ziekenhuisopnames
"We zijn op de goede weg, maar de weg naar beneden is nog lang," aldus Van Gucht. Voor het eerst in 27 dagen is er een lichte daling in het aantal ziekenhuisopnames, maar de druk blijft hoog. Het aantal bedden dat bezet wordt door Covidpatiënten stijgt immers nog licht.
Op de afdeling intensieve zorg wordt geflirt wordt met de grens van 2.000 ingenomen bedden door Covid- en niet-Covid-patiënten. Dat is de maximumcapaciteit. Dat betekent dat de komende dagen wellicht extra (niet-erkende) bedden zullen moeten worden gecreëerd en dat de niet-Covid-zorg verder zal moeten worden teruggeschroefd.
De hoge ziekenhuisbezetting veroorzaakt ook een sterke stijging in het aantal overlijdens. Dat cijfer ligt momenteel op 39 per dag, 48 procent hoger dan de voorbije week.
Om dat cijfer niet verder te doen toenemen, is het volgens Van Gucht belangrijk om een overbelasting van de ziekenhuizen te vermijden. "Als er extra bedden dienen te worden gecreëerd, zien we dat de kans op overlijden met 6 à 7 procent toeneemt. Daarom is het belangrijk om de curve te doen keren, zodat de belasting geleidelijk aan kan worden afgebouwd."
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , coronacrisis , ziekenhuizen , ziekenhuisbedden , coronavirus , intensieve zorgen