1 oktober 2021: na 18 maanden gedwongen sluiting door de coronamaatregelen mogen nachtclubs terug openen, op vertoon van een Covid Safe Ticket (CST) en identiteitskaart. Nightclub Spirito installeerde zelfs een tent voor Covid-tests

| Coronatest bij nachtclub Spirito (archiefbeeld)

Brussel bevreesd voor vierde golf: ‘Veel opties resten ons niet’

TDN
© BRUZZ
25/10/2021

De vierde coronagolf staat voor de deur. De besmettingscijfers nemen toe en de ziekenhuizen vrezen dat ze zorg moeten uitstellen. In de rest van het land staan strengere maatregelen op de agenda, maar in de hoofdstad zijn de overblijvende opties beperkt. "We gaan sectoren niet opnieuw sluiten, maar we bekijken wel het gebruik van mondmaskers in sectoren met Covid Safe Ticket."

Een snelle blik op de cijfers verraadt dat het coronavirus een hardnekkig beestje is. Want ondanks de vaccins bereiken we in ons land opnieuw dezelfde besmettingsgraad als een jaar geleden, toen de tweede coronagolf ons in zijn greep hield. De vaccins beschermen nochtans uitstekend, bewees coronacommissaris Pedro Falcon vorige week.

Maar door een verhoogd veiligheidsgevoel en de versoepelingen buiten Brussel – het gewest versoepelde niet mee op 1 oktober, mondmaskers zijn op veel plekken nog verplicht – circuleert het virus ook vlotter. Van al wie wordt getest, blijkt bijna 9 procent besmet met het coronavirus.

En zelfs in Vlaanderen, waar de vaccinatiegraad met 80 procent een pak hoger is dan in Brussel (54 procent), heeft die hoge viruscirculatie ook invloed op de ziekenhuiscijfers. Het aantal coronapatiënten op intensieve zorg bleef maandenlang stabiel op een honderdtal, maar is de laatste week vrij snel gestegen naar 230. Vooral niet-gevaccineerde 65-plussers nemen op dit moment de ziekenhuisbedden in. Hun aandeel in de hospitalisaties ligt tot drie keer hoger dan bij de 65-plussers die wel beschermd zijn.

"De volgende stap is om opnieuw een aantal zaken te sluiten. Veel andere opties resten ons niet."

Inge Neven, hoofd Brusselse gezondheidsinspectie

Inge Neven, hoofd van de afdeling hygiëne van de Brusselse gezondheidsinspectie

Die statistiek toont aan dat het vaccin werkt. Het is dan ook uitstekend nieuws dat de Brusselse vaccinatiecampagne de laatste weken de wind in de zeilen heeft. “Zowel in de bussen als in de vaccinatiecentra en -antennes”, bevestigt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie.

“Vooral de derde dosissen stuwen de cijfers de hoogte in, maar er is ook een significante stijging van het aantal eerste prikjes. We zouden nog meer mensen willen vaccineren, maar momenteel is de trend in elk geval positief. Onze vele acties op het terrein werpen hun vruchten af.”

CST zet aan tot vaccinatie

Neven wil het niet met zoveel woorden zeggen – “daarvoor is grondige analyse nodig” – maar de impact van het Covid Safe Ticket (CST) op de vaccinatiecijfers valt niet te negeren. De eerste communicatie over de coronapas voorzag een brede implementatie ervan vanaf 1 oktober. Sindsdien is het aantal gemaakte afspraken in de vaccinatiecentra voor een eerste dosis toegenomen met 25 procent ten opzichte van de maand september. “En vorige week (de eerste waarin het CST van kracht was, red.) zagen we een toename van 20 tot 25 procent,” aldus Neven.

Bemoedigend, maar Brussel is er nog lang niet. Voorlopig valt de vierde golf in de hoofdstad gelukkig nog mee. “Het aantal ziekenhuisopnames en infecties stijgt, maar minder snel dan elders in het land,” weet Neven. “Dat kan de komende dagen wel snel keren. We houden rekening met een stijging op intensieve zorg. Wij zullen alvast anticiperen op de ergste situatie en een aantal scenario’s voorbereiden, maar we hopen dat we die niet moeten uitrollen. Want de volgende stap in Brussel is om opnieuw een aantal zaken te sluiten. Veel andere opties resten ons niet.”

"Eens te meer komen we tot het besef: het coronavirus bepaalt zelf zijn koers."

Inge Neven, hoofd Brusselse gezondheidsinspectie

Het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) pareert meteen. “We gaan geen sectoren meer sluiten,” zegt zijn woordvoerster, die er meteen aan toevoegt dat “Brussel nog weinig bijkomende maatregelen kan nemen.”

Wel wordt bekeken of de Brusselse mondmaskerplicht opnieuw moet worden uitgebreid, zodat je het kapje ook na vertoon van het CST moet dragen. De gemeente Sint-Joost-ten-Node moedigt die praktijk maandag ook al aan. Daarnaast kan een algemene aanbeveling van het telewerk, wat een federale bevoegdheid is, ook nuttig zijn. Wat het wordt zal duidelijk worden na het Overlegcomité van dinsdag.

Volgens Neven speelt algemene coronamoeheid een grote rol. “Na twee jaar heeft iedereen het echt gehad met dat coronavirus. Niemand wil die vierde golf. Maar eens te meer moeten we beseffen dat het virus zelf zijn koers bepaalt. Het is in de eerste plaats aan ons om ervoor te zorgen dat de maatregelen goed gevolgd worden. Dat betekent: de mondmaskerplicht goed naleven en het CST goed respecteren. Gelukkig mogen we nu meer dan een jaar geleden. Laat ons dat zo houden. We moeten opnieuw die burgerzin aanwakkeren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , coronamaatregelen , Inge Neven , Vierde golf , coronavirus , coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni