| Het test- en vaccinatiecentrum Pacheco blijft open, en dient ook als hub voor de vaccins naar elders.

Brussel gaat Oekraïners sensibiliseren rond coronavirus en vaccinatie

BVR
© BRUZZ
22/03/2022

De 'field agents' krijgen er een taak bij: Oekraïners die aankomen in Brussel informeren over het coronavirus en over vaccinatie tegen Covid-19. Hoewel de corona-indicatoren niet de goede kant opgaan, gaat de afbouw van het vaccinatie-aanbod in Brussel wel verder. De vaccinatiecentra van Vorst, Molenbeek en Pacheco blijven zeker open.

Dat zei Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, dinsdagvoormiddag op een persconferentie.

In vergelijking met de rest van het land vallen de coronacijfers in Brussel nog mee. Toch branden er ook in de hoofdstad opnieuw waarschuwingslichten. Zo steeg het aantal besmettingen in de afgelopen 14 dagen van 450 naar 556 per 100.000 inwoners. Dat is wel nog altijd een stuk minder dan in het omringende Vlaams-Brabant (1.379) of koploper Antwerpen (1.772).

Wel is de R-waarde (die aangeeft hoe sterk de pandemie groeit) ook in Brussel gestegen tot 1,19, wat betekent dat de epidemie in kracht toeneemt, wat ook af te leiden is uit de verhoogde positiviteitsgraad.

Voorlopig geen Deltakron

Daarenboven zijn er de afgelopen week in Europa ook nieuwe kruisvarianten opgedoken, waaronder een in Roeselare. "Nieuwe varianten zoals Deltakron (een combinatie van de delta- en omikronvariant, red.) of Combikron (een combinatie van twee omikron-varianten, red.) zijn bij mijn weten nog niet in Brussel gesignaleerd, maar we volgen dat op," stelt Neven. "Grote ongerustheid daarrond blijkt voorlopig niet nodig."

"De 'field agents' kunnen ingezet worden om Oekraïners die in België toekomen te informeren en te begeleiden"

Inge Neven, hoofd Brusselse gezondheidsinspectie

Coronacrisimanager Inge Neven

Ook de belangrijkste parameter toont voorlopig nog een positief beeld: het aantal hospitalisaties bleef dalen de laatste weken. "Maar enkele dagen geleden is ook daar een lichte stijging opgedoken. Dat komt door patiënten die voor iets anders worden opgenomen en na een test corona blijken te hebben," zegt Neven, "maar ook door patiënten die omwille van corona worden opgenomen. Dat moeten we goed in de gaten houden."

Op intensieve zorgen liggen er dan wel weer nog 'maar' 25 coronapatiënten, goed voor een bezetting van 9 procent van de theoretische capaciteit. Per week zijn er in Brussel acht coronadoden te betreuren.

3 vaccinatiecentra open

Vaccinatie dan. De algemene motivatie daarvoor is nu bijna afwezig, met in totaal nog ongeveer 4.000 prikken per week, inclusief booster. Het Novavax-vaccin dat vaccintwijfelaars over de streep kon trekken, is evenmin in trek. "Het gaat om een honderdtal eerste prikken per week," zegt Neven.

Een aantal vaccinatiepunten is dan ook al dichtgegaan, en ook de acht resterende antennes die nog open zijn, gaan dicht in de loop van april.

Er sluiten ook vaccinatiecentra. "Wel blijven er nog zeker drie vaccinatiecentra met een lage capaciteit open: Vorst, Molenbeek en Pacheco. Die laatste blijft ook een hub voor de verdeling van vaccins," zegt Neven. "Daarnaast bekijken we nu of we twee andere vaccinatiecentra gaan sluiten en indien nodig snel weer opstarten. Of dat we ook die centra op een laag pitje open zullen houden."

Oekraïners sensibiliseren

Het aantal medewerkers is het callcenter is al gezakt naar 50, wat zo blijft. Ook blijven er 30 veldwerkers ingeschakeld, die op het terrein ingezet worden voor opsporing en het sensibiliseren naar vaccinatie toe.

"Die kunnen ook ingezet worden bij het informeren en begeleiden van Oekraïners die in België toekomen," stelt Neven. In Oekraïne was de vaccinatiegraad vrij laag. "Nu heeft het federale niveau aan Paleis 8 (waar Oekraïners zich registreren, red.) al opvangpunten die wij ondersteunen met info. Eenmaal de Oekraïners zich inschrijven in de gemeente, wordt dat gewestelijke materie, en kunnen wij bekijken hoe we daar van dienst kunnen zijn. Maar dat is nog in ontwikkeling."

Vacci-pharma

Tot slot is het ook de bedoeling de vaccinatie meer naar de eerste lijn te verschuiven. Artsen kunnen prikken zetten, maar ook apothekers kunnen dat nu. Er was al Pharma-on-tour, waarbij dokters in apotheken langskwamen om te vaccineren. Maar sinds 16 maart doen enkele apotheken dat ook zelf, het gevolg van nieuwe wetgeving.

Er zijn nu 5 apotheken waar die vaccinatie door apothekers is opgestart: in Anderlecht, Oudergem, Ganshoren, Molenbeek en Sint-Gillis. "Het gaat om een pilootproject, dat we half april zullen evalueren", zegt Neven. "Maar we zien er wel potentieel in, de apotheker is een vertrouwenspersoon."

Daarnaast zijn er nu in Brussel ook huisartsen tekort, waardoor de apothekers een welkome aanvulling zijn. Een afspraak bij de apotheker kan je boeken via het inschrijvingsplatform Bruvax.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , coronacrisis , Inge Neven , vaccinatie coronavirus , Oekraïense vluchtelingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni