De motivatie om de coronamaatregelen – een mondmasker dragen, afstand houden, handhygiëne onderhouden en ventileren – te volgen, is niet gedaald sinds augustus. Dat blijkt uit de 34ste editie van de Motivatiebarometer over de coronamaatregelen. De reeds vastgestelde kloof tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden blijft bestaan.
Brusselaars meest gemotiveerd om coronamaatregelen te volgen
"Procentueel uitgedrukt is 51 procent en 22 procent van de gevaccineerde respondenten nog sterk of enigszins gemotiveerd om de maatregelen te volgen, terwijl deze percentages zakken tot twaalf procent en veertien procent bij de ongevaccineerden," stellen de onderzoekers. Onder de niet-gevaccineerden zijn de mensen die al besmet raakten met het coronavirus het minst gemotiveerd om de coronamaatregelen te volgen.
Uit de steekproef blijkt eveneens dat Brusselaars het risico op een ernstige besmetting hoger inschatten en bijgevolg ook sterker gemotiveerd zijn dan Vlamingen en Walen om de coronamaatregelen te volgen. "Dergelijke resultaten geven aan dat de bevolking bereid is tot een blijvende inspanning als de situatie dit vereist," stellen de onderzoekers.
'Geloof in meerwaarde'
De onderzoekers raden beleidsmakers aan om expliciet te communiceren over de effectiviteit van de vaccinatie. "Geef aan in de dagelijkse coronacijfers hoeveel procent van de gehospitaliseerde personen niet gevaccineerd zijn. Zo groeit het geloof in de meerwaarde van het vaccin en kan het risicobesef bij ongevaccineerden toenemen. Deze twee factoren dragen bij aan een verhoogde vaccinatiebereidheid," klinkt het in het rapport.
Ze adviseren om te benadrukken dat vaccinatie ook een meerwaarde is voor wie al eens besmet raakte met het coronavirus. Het lijkt de onderzoekers een goed idee om de bevolking inzicht te geven in de strategie die gevolgd wordt en de meerwaarde van de zogenaamde restmaatregelen duidelijk uit te leggen.
Covid Safe Ticket
In het onderzoek werd ook gepeild naar meningen over het Covid Safe Ticket. Niet-gevaccineerden zijn tegenstanders van het gebruik van het Covid Safe Ticket: ze voelen zich onder druk gezet en vragen om geduld. Het geduld van de gevaccineerden raakt echter stilaan op: zij zien het gerichte, selectieve gebruik van het Covid Safe Ticket dan weer als iets positiefs. Volgens de motivatiebarometer pleiten gevaccineerden voor een graduele, gerichte en selectieve uitbreiding van het gebruik van het Covid Safe Ticket naar risicovolle contexten, zoals middelgrote evenementen en nachtclubs.
Wat de regio's in het land betreft, blijken gevaccineerde Brusselaars sterkere voorstanders van het gebruik van het Covid Safe Ticket dan gevaccineerde Vlamingen en Walen. In Vlaanderen en Wallonië is er een stuk minder draagvlak, zeker in het onderwijs en werkveld.
De onderzoekers raden de beleidsmakers aan om het Covid Safe Ticket te kaderen als een "noodzakelijk instrument om de veiligheid van de bevolking en de goede werking van de zorgsector te waarborgen" en dus niet als "een instrument om vrijheid te geven". Daarom lijkt het de onderzoekers een goed idee om het gebruik van het Covid Safe Ticket te koppelen aan de coronacijfers. Dat beklemtoont immers het tijdelijk karakter van het gebruik ervan.
Bij de steekproef werden 2.120 gevaccineerden en 886 niet-gevaccineerden bevraagd. 13,6 procent van de gevaccineerden maakte al een coronabesmetting door, bij de niet-gevaccineerden was dat 23,5 procent.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , coronamaatregelen , motivatiebarometer , onderzoek