Het contact-tracing center in Diegem

| Het contact-tracing center in Diegem. (archiefbeeld)

Gemeenten willen niet-gevaccineerde inwoners zelf opbellen

EC
© BRUZZ
11/05/2021

Al tien Brusselse gemeenten hebben de contactgegevens opgevraagd van inwoners die niet reageerden op hun uitnodiging voor vaccinatie. Dat schrijft Le Soir en wordt aan BRUZZ bevestigd door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). De GGC zal hen die gegevens bezorgen.

Het gaat onder meer over Brussel-Stad, Anderlecht, Sint-Joost-ten-Node en Sint-Pieters-Woluwe. In bepaalde gemeenten ligt de vaccinatiegraad opvallend lager dan andere. In Sint-Joost is bijvoorbeeld nog altijd maar 56 procent van de 65-plussers gevaccineerd. In Watermaal-Bosvoorde is dat 80 procent. De doelstelling blijft minimaal 70 procent. Daarnaast valt op dat de opkomst in sommige vaccinatiecentra laag blijft, zoals in Sint-Pieters-Woluwe en Schaarbeek.

De GGC zal de gemeenten die dat wensen daarom de contactgegevens bezorgen van inwoners die niet zijn ingegaan op hun uitnodiging tot vaccinatie. Dat zei Inge Neven van de GGC maandag al. Bij zo'n overdracht hoort wel een protocol, zodat de GDPR-regels gerespecteerd blijven. GGC-woordvoerster Fatima Boudjaoui verduidelijkt dat alle gemeenten dat protocol eerst nog moeten goedkeuren via hun gemeenteraad, alvorens ze de inwoners zomaar kunnen opbellen. "Dat is nog niet overal gebeurd", zegt ze aan BRUZZ.

45.000 mensen

Volgens Le Soir kunnen in totaal zo’n 45.000 Brusselaars van boven de 65 jaar een telefoontje van hun gemeente verwachten. Het zijn er een duizendtal in Sint-Joost, 1.452 in Sint-Pieters-Woluwe en 3.250 in Ukkel, weet de krant. De GGC kan die aantallen niet bevestigen. In de stad Brussel willen de buurthuizen zowat 7.500 65-plussers opbellen die nog niet hebben gereageerd. De stad zal hen dan persoonlijke hulp aanbieden om een afspraak vast te leggen of vervoer naar het vaccinatiecentrum te regelen. In de gemeente Anderlecht gaat het over ongeveer 5.000 inwoners. Twee ambtenaren van de dienst sociale zaken gaan deze mensen opbellen.

Toch staan niet alle gemeenten te springen voor zo’n eigen telefooncentrale. Koekelberg en Sint-Agatha-Berchem willen de situatie afwachten, Jette en Watermaal-Bosvoorde zeggen nu al nee. “In absolute cijfers gaat het over een klein aantal”, zegt de burgemeester Olivier Deleuze (Ecolo) van Bosvoorde aan Le Soir.

Om de openstaande slots in de vaccinatiecentra in te vullen, heeft de GGC maandagavond beslist om de leeftijdsgroep die in aanmerking komt uit te breiden. Voortaan kunnen 41-plussers een afspraak maken in vier vaccinatiecentra, al is de website van Bruvax daarvoor nog niet aangepast. Telefonisch kan wel al een afspraak gemaakt worden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni