| Een lange rij wachtenden aan het coronatestcentrum in het Jubelpark, zaterdagmiddag.

Helft Brusselse coronatests zijn betalend: 'Vermoedelijk om te kunnen reizen'

NAC
© BRUZZ
27/12/2020

Ongeveer de helft van de coronatesten in de Brusselse testcentra van de voorbije twee weken is betalend. Dat betekent dat veel mensen zonder symptomen zich laten testen, bijvoorbeeld om te kunnen reizen. Aan het testcentrum aan het Jubelpark vormde zich de voorbije dagen een lange wachtrij van vooral Europese ambtenaren.

Het is een opvallende tendens: de laatste twee weken neemt het aantal betalende testen dat afgenomen wordt in de zeven Brusselse testcentra sterk toe. Ze vormen nu bijna de helft van het totaal aantal coronatests, twee weken voordien was dat nog 30 procent. Over de testen in privé-centra zijn geen cijfers beschikbaar.

“Het gaat om mensen die geen medische reden hebben voor een test, maar vermoedelijk een test nodig hebben om te kunnen vertrekken naar het buitenland bijvoorbeeld", verduidelijkt Karen Van Rengen, coördinator van de testcentra in Brussel. "Zij betalen die test zelf. Dat gaat over Europese ambtenaren, maar spijtig genoeg ook over heel veel Belgen. Of ze ook echt op reis vertrekken, weten we niet.”

De tendens werd de voorbije dagen ook zichtbaar in het straatbeeld. Zo kon je aan het coronatestcentrum in het Jubelpark zaterdag een lange rij wachtenden zien aanschuiven. “Het gaat vooral om Europese ambtenaren die geen online afspraak hebben gemaakt”, aldus Van Rengen. “Heel wat van die mensen willen naar huis vertrekken en hebben een coronatest nodig om naar het buitenland te mogen.”

Wachtrij

Dat ze moeten aanschuiven, heeft ook technische redenen. Normaal kan iedereen die symptomen heeft of een hoogrisicocontact met een besmet persoon heeft gehad online een afspraak maken voor een test. Dan wordt een tijdslot vrijgemaakt, waardoor je niet hoeft aan te schuiven. Enkel wie zich niet vooraf geregistreerd heeft, moet wachten.

Rij wachtenden aan het coronatestcentrum in het Jubelpark

Om een online afspraak te kunnen maken, zijn twee zaken vereist, somt Vanrengen op. “Een medische reden voor een test, zoals een voorschrift van de dokter omdat je symptomen hebt of een een hoogrisicocontact hebt gehad met iemand die positief getest heeft. In dat geval krijg je een code die je online moet ingeven om een afspraak in het centrum te krijgen.” Heb je geen medische reden voor een test, dan kan je nog altijd een betalende test laten afnemen die niet vergoed wordt door de overheid. “Dan kan je je inschrijven zonder code en moet je meteen betalen.”

Daarnaast moeten Belgen ook hun rijksregisternummer online invullen en niet-Belgen een zogenaamd bisnummer. “De meeste EU-ambtenaren hebben een bisnummer maar velen van hen weten dat niet of kennen dat niet”, aldus Vanrengen. “De voorbije dagen zagen we een toename van EU-ambtenaren die in het testcentrum in Merode een bisnummer kwamen vragen voor een coronatest. Ze willen vermoedelijk voor oudjaar naar huis.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek , Gezondheid , corona , coronatestcentra , europese ambtenaren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni