Huisartsen werken nu ruim een week met de nieuwe test- en quarantaineregels. Die zijn bedoeld om de testcentra te ontzien, want door de besmettelijke omikron-variant werd gevreesd dat die onder druk zouden komen te staan. In de praktijk worden de huisartsen daardoor opgezadeld met veel extra werk.
Huisartsen krijgen quarantaineregels niet meer uitgelegd
"Sinds begin vorige week is het heel druk geworden," zegt huisarts en coronareferent bij de Brusselse Huisartsenkring Elisabeth Wallays. Dat is namelijk het moment dat de nieuwe test- en quarantaineregels ingingen. Vanaf 10 januari werden enkele maatregelen genomen die de testcentra moesten ontlasten. De focus verschuift onder andere van PCR-testen naar zelftesten doen, toch voor wie geen symptomen heeft. Een dag nadat ze ingingen, werden de regels voor kinderen al verduidelijkt, en later gebeurde dat nog eens.
Maar voor Wallays blijven er nog steeds veel onduidelijkheden over. In het Wijkgezondheidscentrum De Brug in Molenbeek moest ze de adviezen recent nog uitleggen aan een gezin met kinderen.
"De moeder had positief getest met symptomen, de vader was volledig gevaccineerd, maar kreeg het laatste vaccin vijf maanden geleden, en van de kinderen had er een symptomen en een niet. Ze hebben allemaal een ander attest nodig. De kinderen moesten langer in quarantaine blijven dan de ouders, maar er zal toch iemand voor hen moeten zorgen. Ik raak er niet meer aan uit, en de gezinnen ook niet."
"Telkens moet ik uitzoeken wie hoeveel vaccinaties heeft gehad, en wanneer, om ze dan te kunnen vertellen hoe lang ze binnen moeten blijven. En dan nog attesten schrijven"
Huisarts Tine Dusauchoit van praktijk Jette Horizon vraagt ons wanneer we bellen of we een uur later kunnen terugbellen. "Ik zit hier nog een heleboel certificaten te schrijven," zegt ze. Even later neemt ze ons mee door haar werkdag. "Kijk ik naar het lijstje van deze middag, dan zie ik twee families met drie kinderen, een kleuter, een kindje via de crèche…"
"Telkens moet ik uitzoeken wie hoeveel vaccinaties heeft gehad en wanneer, om ze dan te kunnen vertellen hoe lang ze binnen moeten blijven en of het om een quarantaine of een isolatie gaat. Dan de attesten maken voor het school of het werk. De middagpauzes schieten erbij in doordat we plaatsen willen vrijhouden voor de niet-coronapatiënten."
'Waanzinnige papierberg'
Het is bijzonder moeilijk om plaatsen te houden voor de gewone patiënten, zegt Dusauchoit nog. "We krijgen met een waanzinnige papierberg te maken in verband met de coronagevallen."
Dat beaamt Hicham Vanborm, coördinator van de Brusselse Huisartsenkring. Sommige artsen houden daarom niet alle blokken geopend in hun boekingssysteem, zodat ze tussendoor hun quarantaine-attesten en testcodes kunnen aanmaken. Daar komt nog bij dat huisartsen, net als personeelsleden in andere sectoren, in quarantaine moeten als ze positief getest zijn. Daardoor zijn er hier en daar minder personeelsleden beschikbaar.
Hoewel huisartsen het soms moeilijk hebben om plaatsen te behouden voor 'gewone' patiënten, zijn die er over het algemeen nog wel. Vaak kunnen patiënten op de dag zelf nog wel een slot boeken, en voor dringende zaken kunnen ze ook nog wel telefonisch bij hun huisarts terecht. Al met al is de druk voorlopig minder groot dan bij eerdere epidemische golven, zegt Vanborm. "In tegenstelling tot vorige keer is er dit keer geen sprake van een medische overrompeling, maar van een administratieve."
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , huisartsen , quarantaineregels , coronacrisis , omikron-variant , eerstelijnszorg