Tussen eind september en halverwege december werden meer dan 11.000 vaccindosissen in Brusselse apotheken geplaatst. Daarbij valt op dat vooral in de gemeentes Schaarbeek en Anderlecht veel mensen in een apotheek werden gevaccineeerd.
Meer dan 11.000 vaccins geplaatst in apotheken
Om tot 11.000 te komen, hebben de apothekers langzaam opgebouwd. Terwijl op het einde van de maand september er 273 doses werden toegediend, ging dit aantal snel de hoogte in tot 2.460 voor de maand oktober en 5.352 voor de maand november. Dit aantal zal nog stijgen, want het aantal gebruikte doses tijdens de eerste tien dagen van december bedroeg reeds 2.979.
De cijfers verschillen sterk per gemeente. Zo werden er tussen de start van het project op 10 december 4.265 vaccindoses toegediend in Schaarbeek, terwijl het er slechts 56 waren voor de gemeentes Ganshoren, Koekelberg en Sint-Agatha-Berchem. De aantallen voor de andere gemeentes zijn 3.302 voor Anderlecht, 1.192 voor Molenbeek, 856 voor Brussel, 388 voor Neder-Over-Heembeek, 382 voor Sint-Joost-ten-Node, 236 voor Sint-Gillis, 196 voor Vorst en tot slot 186 voor Etterbeek.
Verschillen per gemmeente
De verschillen zijn enerzijds te wijten aan het aantal inwoners en in welke mate ze zich reeds wilden laten vaccineren. Maar tussen de gemeentes zijn er eveneens verschillen in oppervlakte en in het aantal apotheken per gemeente. "Bepaalde apotheken waren al vroeg bij deze vacccinatieprojecten betrokken en hebben dus meer vaccindosissen kunnen toedienen," zegt Stefaan Timperman, algemeen directeur van de Apothekersvereniging van Brussel UPB-AVB.
Bovendien zijn de verschillen in termen van vaccinatiegraad ook tamelijk belangrijk. Zo was 70 procent van de bevolking al volledig gevaccineerd in Sint-Pieters-Woluwe, Watermaal-Bosvoorde, Oudergem, Sint-Lambrechts-Woluwe, Etterbeek, Ukkel en in naburig Elsene, terwijl dit percentage schommelt rond de 50 procent in de gemeentes Schaarbeek, Brussel, Sint-Joost-ten-Node, Anderlecht, Koekelberg en Molenbeek.
Vaccins dichtbij de mensen brengen
De bedoeling van de projecten is om in het Brusselse Gewest de vaccinatiegraad op te krikken door vaccinatiepunten zo dicht mogelijk bij de patiënten op te zetten. Concreet kunnen apothekers in het Pharma-On-Tour-project vaccinatiesessies in hun apotheek organiseren. Dat doen ze in samenwerking met medische teams die de vaccindoses daar komen toedienen.
In september werd gestart met twee proefproject met twee apotheken. Sindsdien sloten zich alleen maar meer apotheken bij het project aan. In oktober namen 15 apotheken actief deel, terwijl dit aantal in november en december steeg tot respectievelijk 18 en 22 apotheken.
Lees meer over: Anderlecht , Schaarbeek , Gezondheid , corona , coronavaccins