Inge Neven, hoofd van de afdeling hygiëne van de Brusselse gezondheidsinspectie

| Inge Neven, hoofd van de afdeling hygiëne van de Brusselse gezondheidsinspectie.

Meer jongeren laten zich vaccineren: 'Mogelijk effect Covid Safe Ticket'

Rojin Ferho
© BRUZZ
05/10/2021

De vaccinatiegraad bij de Brusselse jongeren stijgt lichtjes tegenover vorige week, met twee procent bij de 12-24-jarigen. "De invoering van het Covid Safe Ticket heeft mogelijk een impact gehad", zegt het hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie Inge Neven. Globaal is er echter nog geen sprake van een versnelling van de vaccinatiecampagne.

"We landen bij iets minder dan 10.000 eerste dosissen afgelopen week. De cijfers blijven stabiel, maar het is nog altijd niet waar we willen zijn. Wel zien we het aantal vaccinaties stijgen bij de jongeren”, zegt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie.

Die lichte stijging heeft volgens Neven mogelijk te maken met de invoering van het Covid Safe Ticket (CST) in Brussel. Op vrijdag 1 oktober openden de Brusselse clubs de deuren na een lange coronapauze. Je kon wel enkel een club binnen als je zo’n CST had, en dat zal vanaf 15 oktober ook zo zijn in andere sectoren. Het CST bewijst of je gevaccineerd bent, getest bent of recent hersteld bent van Covid. "De volgende weken zullen onze testcentra dan ook klaar zijn om jongeren te ontvangen", zegt Neven.

"De bevolking is meer geneigd zich te laten vaccineren met Pfizer, dus we gebruiken dat nu vaker in de vacci-bussen"

Inge Neven, hoofd Brusselse gezondheidsinspectie

20210915 1767 Coronapas Inge Neven

Bij de 12-17-jarigen steeg de vaccinatiegraad de afgelopen week met twee procentpunt. Bij de 18-24-jarigen gaat het ook om een stijging van twee procentpunt wat minstens deels ingeënte mensen betreft. Het is een lichte stijging, maar die blijft wel al enkele weken aanhouden.

Lokale initiatieven

Dat de vaccinatiegraad lichtjes stijgt, heeft volgens Neven ook vooral te maken met de lokale initiatieven. "De sensibiliseringsacties en de lokale vacci-bussen doen hun werk", klinkt het. "We hebben nog geen Macron-effect gehad (zoals toen Frankrijk de coronapas deze zomer invoerde, red.), maar de cijfers blijven wel stabiel."

In veel vacci-bussen wordt tegenwoordig geprikt met Pfizer, waar twee dosissen van nodig zijn, in plaats van het unidosis-vaccin Johnson & Johnson. "De bevolking is meer geneigd om zich te laten vaccineren met Pfizer, dus hebben we daar gehoor aan gegeven", licht Neven toe.

De gezondheidsinspectie hoopt de cijfers deze week verder op te krikken via vaccinatiemomenten in de scholen. "Deze week vaccineren we in zes Nederlandstalige scholen, vijf Franstalige scholen en in drie hogescholen", blikt Neven vooruit. Hoop is ook gevestigd op de derde prik bij de 65-plussers, of het zogenaamde boostervaccin. "We hebben maandag al mensen mogen verwelkomen voor zo’n vaccin, maar de uitnodigingen versturen we pas volgende week."

Vierde golf vermeden?

De vierde golf waar velen voor vreesden, blijft voorlopig uit. Eind augustus voorspelde een wiskundig model een nieuwe vierde golf, met een piek begin oktober. Zo zou Brussel volgens UAntwerpen en UHasselt op een 400-tal ziekenhuisopnames landen, al liggen er nu 226 mensen in het ziekenhuis, een cijfer dat al een maand vrij stabiel is.

"Het klopt dat de cijfers lager liggen dan eerder voorspeld. Daarom vroegen we recent een update van de cijfers aan UHasselt", zegt Neven. "We moeten wel voorzichtig zijn, want vorig jaar zijn de infecties en ziekenhuisopnames begin oktober opeens beginnen stijgen." Er is immers meer mobiliteit, het toerisme in Brussel komt wat meer op gang, het hoger onderwijs is opnieuw gestart en mensen gaan opnieuw vaker naar hun werk. Al deze elementen kunnen nog een impact hebben op het aantal coronabesmettingen in Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni