Kom op tegen Kanker roept de bevolking op de maatregelen te volgen, uit vrees dat steeds meer operaties moeten worden uitgesteld. Het UZ Brussel legt oncologische operaties voorlopig nog niet stil, maar heeft wel drie van de vijftien operatiezalen gesloten. Zo kan het personeel worden ingezet op de intensieve zorg, waar de helft van de bedden voor coronapatiënten is gereserveerd.
Niet alle ziekenhuizen stellen al zorg uit, ‘geval per geval bekijken’
Kankerpatiënten zijn ongerust dat operaties zullen worden uitgesteld, zo blijkt uit een artikel van De Standaard waarin Kom op tegen Kanker niet-gevaccineerden vraagt om zich strikt aan de regels te houden. Ook de operatie van journalist Chris Van den Abeele (57) die in Brussel bij de VRT werkt als journalist, is uitgesteld. Er is bij hem prostaatkanker vastgesteld. In een ‘open brief’ richt hij een beschuldigende vinger naar niet-gevaccineerden.
“Beseft u dat u deel uitmaakt van een groep die maakt dat mijn zorg en die van andere patiënten moet worden uitgesteld? En beseft u dat dit een kwestie van leven of dood kan zijn?” De oproep van Van den Abeele kreeg op sociale media veel bijval.
Dat de ziekenhuizen hun zorg aan het afschalen zijn, staat buiten kijf. “Ze zitten in volle omschakeling,” zegt Lieve Dhaene van Zorgnet Icuro. “Maar alleen tijdens de eerste golf werd tijdelijk echt alle planbare zorg uitgesteld, daarna niet meer. Tijdens vorige golven kwam de dringende zorg weliswaar in het gedrang, maar werd ze niet meer stilgelegd, mede dankzij transfers.”
“Er wordt altijd een afweging gemaakt, men probeert alle dringende zorg te verlenen. Zorg die kan uitgesteld worden zal men uitstellen.” Dat kan gaan over teen- en voetoperaties, liesbreuken, bepaalde spataderoperaties of gynaecologische operaties, klinkt het in het UZ Brussel. Moeilijke ingrepen waarvoor na afloop intensieve zorg nodig is, worden vaker verzet. Voorlopig worden oncologische operaties nog niet uitgesteld.
Dag per dag bekijken
Sinds afgelopen donderdag is het UZ Brussel afgeschaald. Op vrijdag werd de fase naar 1B officieel. “We zitten nog niet aan de grens van 1B. We hebben nog ruimte en zullen het dag per dag bekijken en daarbij ook de evoluties in de andere ziekenhuizen meenemen,” zegt woordvoerster Karolien De Prez.
Andere Brusselse ziekenhuizen kunnen voorlopig nog alle operaties laten doorgaan. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de Kliniek Sint Jan. Woordvoerster Florence Feys benadrukt dat oncologische operaties daar nooit zijn uitgesteld, ook niet in het verleden. Welke operaties eventueel zullen worden verplaatst, is moeilijk te voorspellen.
In het Sint-Pietersziekenhuis zijn ze al goed ingespeeld op drukkere periodes, dus daar valt het minder op als er wordt afgeschaald. “Na al die tijd leren we min of meer te anticiperen op pieken om zo weinig mogelijk last minute te moeten annuleren,” zegt woordvoerster Muriel Pletsers.
Opschaling naar helft van de ic-bedden
Het HTSC, het orgaan dat de ziekenhuisbezetting in ons land monitort, vroeg de ziekenhuizen vanaf eind vorige week op te schalen naar fase 1B. Dat houdt in dat van de 2.000 bedden op de intensieve zorg de helft is voorbehouden aan coronapatiënten. Op dit moment zijn er bijna 650 bedden bezet door coronapatiënten. Daarbij zijn nog iets meer dan 200 ic-bedden gesloten wegens ziekte en burn-out van personeel.
De vorige opschaling (naar 33 procent) gebeurde nog maar een kleine week daarvoor.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , corona , uitgestelde operaties
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.