Op de spoeddiensten van de Brusselse ziekenhuizen was afgelopen weekend nog geen stijging merkbaar van het aantal opnames door alcoholintoxicatie. Maar dat betekent volgens De Laatste Druppel, een organisatie die zich inzet voor mensen met een alcoholprobleem, niet dat we de impact van de heropening van de horeca mogen onderschatten. “Heel wat mensen beseffen gewoonweg niet dat ze een probleem hebben,” zegt Kobe Lecompte.
Organisatie waarschuwt: 'Veel mensen beseffen niet dat ze alcoholprobleem hebben'
Zowat het hele land genoot het afgelopen weekend met volle teugen van de heropening van de horeca. En dat mogen we letterlijk nemen, want het bier stroomde rijkelijk door de tapkranen. Het overvloedig drankgebruik heeft in Brussel, in tegenstelling tot in andere steden, wel nog niet geleid tot extra opnames door alcoholintoxicatie.
“Tijdens de lockdown zagen we wel een opvallende daling. Er waren dan zelfs dagen waarop er bij ons niemand op spoed belandde met een alcoholvergiftiging. Op dit moment zien we dat dit weer varieert tussen de vijf à tien personen per dag, wat te vergelijken is met de situatie van voor de coronapandemie,” zegt Kenneth Coenye, hoofdarts in het Sint-Janziekenhuis. Ook in het UZ Brussel en het Sint-Pietersziekenhuis merken ze voorlopig nog geen opvallende stijging van het aantal opnames.
‘Enorme vrijheid kan zware gevolgen hebben’
Een toestroom aan mensen die te diep in het glas hebben gekeken blijft op de verschillende spoeddiensten dus voorlopig uit. Maar volgens Kobe Lecompte schuilt nu net daar het gevaar. Hij richtte tijdens de coronacrisis samen met een paar ervaringsdeskundigen De Laatste Druppel op, een organisatie die mensen met een alcoholprobleem begeleidt.
“Mensen die kampen met een alcoholverslaving belanden niet gemakkelijk in het ziekenhuis. Hun lichamen zijn gewend aan overmatig drankgebruik, waardoor zij eerder thuis in een soms comateuze toestand verzeild geraken. De coronacrisis en de bijhorende sluiting van de horeca heeft dat probleem niet opgelost.” En dat baart Lecompte zorgen, net als de groep die niet beseft dat ze met een alcoholprobleem zit.
"Het idee dat er nu schade moet worden ingehaald is de ideale voedingsbodem voor de ontwikkeling van een drankprobleem"
“Aan de ene kant heb je de zwaar verslaafde drinkers, waaraan je ziet dat de drank hen beperkt in het dagelijkse leven. Daarnaast is er een grote groep sociale drinkers die zich van geen kwaad bewust is. Die mensen zullen tijdens de lockdown hun drankgebruik misschien verminderd hebben, maar worden nu opnieuw geconfronteerd met een enorme vrijheid. Het idee dat er schade moet worden ingehaald kan dan zware gevolgen hebben. Het is de ideale voedingsbodem voor de ontwikkeling van een drankprobleem.”
‘Triggers aan banden leggen’
Ook het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs, kortweg VAD, benadrukt dat in deze speciale tijden extra waakzaamheid geboden is. “De horeca moet vandaag om 22 uur de deuren sluiten. De sociale controle op café valt dan weg, maar de nood aan drank niet. De beschikbaarheid aan alcohol speelt op zo’n moment een belangrijke rol,” legt directeur Katleen Peleman uit.
“Automaten met blikjes bier in wassalons, of flessen sterke drank in nachtwinkels loeren om de hoek. Het zijn dergelijke factoren die voor nieuwe anonieme drinkers zorgen, net zoals bijvoorbeeld reclame voor wijn in de supermarkten. Denk bijvoorbeeld aan acties waarbij je bij de aankoop van een fles wijn er eentje gratis bijkrijgt. Die triggers moeten we aan banden leggen”, zegt Katleen Peleman van het VAD.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Samenleving , Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs , Kenneth Coenye , alcoholmisbruik , heropening terrassen , Katleen Peleman , De Laatste Druppel , Kobe Lecompte