De voorbije week kregen meerdere Brusselse parlementsleden tientallen e-mails van coronasceptici en vrijheidsdenkers. Dat heeft te maken met de plenaire stemming over het Covid Safe Ticket deze donderdag. In de mails wordt opgeroepen om de uitbreiding van het CST tegen te houden. “Dat heb ik bij een andere stemming nog nooit meegemaakt,” zegt Els Rochette (one.brussels-Vooruit).
Parlementsleden bestookt met mails tegen Covid Safe Ticket
“Telkens wanneer ik mijn mailbox opendoe zijn er nog een paar nieuwe mails. Ze blijven binnenkomen.” Bianca Debaets, Brussels parlementslid voor CD&V, ontvangt al enkele dagen tientallen e-mails met dezelfde boodschap. “Er zijn een paar variaties, maar het gaat altijd om een oproep om niet te stemmen voor het Covid Safe Ticket, en dat men onze vrijheid afpakt. In het begin deed ik nog de moeite om iedereen persoonlijk te antwoorden, maar ik heb het opgegeven. Dat ontaardt al snel in een eindeloos welles-nietesspelletje.”
Debaets kreeg alleen deze woensdag en donderdag al een honderdtal mails. Parlementslid Gilles Verstraeten (N-VA) spreekt over hetzelfde aantal. “Het zijn veel vooraf opgestelde mails, vaak copy-paste met hier en daar een zinnetje anders,” zegt Verstraeten. “De mails zijn heel persoonlijk en emotioneel opgesteld, maar letterlijke kopieën van elkaar. Dat vind ik weinig oprecht.”
Parlementslid Els Rochette (one.brussels-Vooruit) kaartte het thema woensdag al aan via Twitter. “Dit heb ik nog niet meegemaakt bij andere stemmingen,” zegt Rochette aan onze redactie. Zij kreeg tot nu toe veertig e-mails, allemaal in het Frans. “Ik heb de indruk dat het gecoördineerd is. Sommige mails zijn helemaal dezelfde. Ik heb ze niet allemaal van begin tot eind gelezen, maar grotendeels het standaardantwoord van onze partij doorgestuurd.”
Stemming
In het geval van one.brussels-Vooruit is dat antwoord duidelijk: zij zullen het Covid Safe Ticket goedkeuren. Namens CD&V doet Bianca Debaets hetzelfde. De N-VA zal voor het afgesproken samenwerkingsakkoord stemmen, maar wacht verder af wat er in de toepassingsordonnantie komt. “Het Covid Safe Ticket mag geen speeltje worden van de regering, het moet tijdelijk blijven,” vindt Verstraeten.
'Voor sommigen gaat het om een bezorgdheid over democratische rechten. Ik begrijp die. En dan heb je echte antivaxers, dat zijn wij niet'
De campagne-e-mails komen ook terecht bij de partijen die het Covid Safe Ticket wél willen tegenhouden. “Ik denk dat alle parlementsleden ze hebben ontvangen. Het gaat bij mij al snel over 40 à 50 e-mails,” zegt parlementslid Jan Busselen (PTB-PVDA). “Persoonlijk heb ik niet geantwoord en ik heb geen zicht op wie erachter zit. Maar die mensen hebben veel verschillende redenen om tegen het Covid Safe Ticket te zijn. Voor sommigen gaat het om een bezorgdheid over democratische rechten. Ik begrijp die. En dan heb je echte antivaxers, dat zijn wij niet.”
Zelf stemt Busselen tegen omdat hij niet wil dat het Covid Safe Ticket als 'quick fix' wordt gebruikt voor de lage vaccinatiecijfers, zonder aan de Brusselse basisgezondheidszorg te werken.
Verstraeten herkent de mailcampagne als iets wat al langer in het Verenigd Koninkrijk gebeurt. “Daar krijgen parlementsleden vaak veel e-mails van hun achterban,” zegt hij. Debaets wil de aantallen wel nuanceren. “Het gaat om een honderdtal mails in een stad van 1,2 miljoen mensen. Het is geen verhaal van massaal protest,” vindt zij.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Politiek , corona , coronavirus , covid safe ticket , uitbreiding Covid Safe Ticket , coronapas