Maandag worden 'symbolisch' de eerste bewoners van woonzorgcentra gevaccineerd, vanaf 5 januari andere woonzorgcentra. Vanaf maart volgen ziekenhuispersoneel en het personeel in de eerstelijnszorg. Dat verduidelijkten de experten van de "taskforce operationalisering van de vaccinatiestrategie" in een Zoom-sessie.
Personeel ziekenhuizen mogelijk vanaf maart gevaccineerd
In de eerste fase 1A van de vaccinatiestrategiezullen de bewoners in de woonzorgcentra en het zorgpersoneel worden. Maandag worden symbolisch de eerste personen in drie geselecteerde woonzorgcentra in de drie gewesten gevaccineerd. Vanaf 5 januari start de echte vaccinatiestrategie. Tegen eind februari hoopt de taskforce operationalisering van de vaccinatiestrategie rond te zijn in de woonzorgcentra.
Dat betekent dat vanaf maart het ziekenhuispersoneel en het personeel in de eerstelijnszorg aan de beurt is. Deze fase omvat ook de tehuizen voor gehandicapten. In fase 1B worden de risicopatiënten zoals mensen met chronische ziektes en 65-plussers gevaccineerd. Qua timing wordt hier gemikt op de maand mei, maar de snelheid hangt ook af van de bevoorrading van de vaccins.Momenteel is in Europa enkel het Pfizer-vaccin goedgekeurd.
Niet meteen versoepelingen in woonzorgcentra
De experten waarschuwen nog dat de komst van het vaccin er niet meteen voor zal zorgen dat de woonzorgcentra opnieuw alle bezoekers zullen ontvangen of er per direct versoepelingen komen. Niet iedereen zal gevaccineerd zijn en zeker niet gelijktijdig. Gedurende enkele weken en maanden zullen dezelfde regels moeten blijven gelden op vlak van sociale afstand en beperkingen.
"We hopen snel info te hebben over de beperking van de circulatie en daar kunnen we dan op voortbouwen voor versoepelingen", stelt Yvon Englert. "We verwachten dat de gevaccineerde persoon snel zal willen terugkeren naar een normaal leven. Dat fenomeen zullen we moeten beheren. We zullen hen moeten overtuigen om zich te laten vaccineren, maar tegelijkertijd om de verspreiding te blijven tegen gaan en anderen te beschermen."
De experten geloven dat een aangepast testbeleid daarbij belangrijk kan zijn. Het toepassen van sneltesten bij bezoekers van bijvoorbeeld woonzorgcentra kan een versoepeling in de hand werken. Een combinatie van een toenemende dekking door de vaccinaties en het inzetten van sneltesten op grotere schaal kan de maatschappij daar adem en perspectief geven.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , corona , vaccinatiecampagne , vaccinatie tegen het coronavirus
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.