Dokters en verplegend personeel verzorgen zwaar zieke patiënten met Covid-19 in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht

| Dokters en verplegend personeel in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht.

Staatssecretaris Mahdi overweegt gediplomeerde migranten in te schakelen in de zorg

JP
© BRUZZ
02/11/2020

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) laat onderzoeken of mensen in afwachting van hun asielprocedure in de zorg kunnen werken. Ziekenhuizen en rusthuizen hebben soms dringend versterking nodig. Tegelijkertijd zijn er mogelijk gekwalificeerde, hoogopgeleide verpleegkundigen, artsen en laboranten die vanwege hun legale status nog niet mogen werken.

Het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie bevestigt dat de staatssecretaris een denkoefening aan het maken is om deze mensen tijdelijk aan het werk te zetten, mits ze gestart zijn met hun asielaanvraag. Zijn woordvoerster Sieghild Lacoure zegt dat hij laat onderzoeken of de mensen uit asielcentra kunnen werken in de zorg of andere taken kunnen doen.

"Dit is niet zo eenvoudig toe te passen en het moet ook een wens zijn uit de sector," zegt Lacoure. "In de zomer hebben mensen in asielprocedures kunnen werken in de fruitpluk. Dat deden ze vroeger dan de vier maanden waarna ze altijd mogen werken, maar dat was werk in buitenlucht en de besmettingsgraad lag toen lager. Daar is toen een uitzondering op toegestaan."

In Brussel zegt minister van Werkgelegenheid Bernard Clerfayt (Défi) dat hij geen beslissingen kan nemen over deze federale bevoegdheid. In Wallonië meldt het kabinet van de minister van Tewerkstelling Christie Morreale (PS) al te zijn begonnen met het bestuderen van manieren om deze geschoolde mensen in te schakelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , corona , tewerkstelling , gelijkwaardigheidserkenning

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni