Nog altijd is bijna een kwart van de Brusselse zorgverleners niet gevaccineerd tegen Covid-19. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van Sciensano. Dat de verplichte vaccinatie inmiddels is uitgesteld naar de zomer maakt enkele Brusselse woonzorgcentra zenuwachtig. Volgens minister Alain Maron is de verplichting pas aan de orde als er nieuwe, gevaarlijke coronavarianten opduiken.
Uitstel vaccinatieplicht verdeelt Brusselse zorgsector: 'Het blijft nodig'
Terwijl in Brussel nog bijna een kwart van de zorgverleners geen eerste prik kreeg, is dat in Vlaanderen maar 4,5 procent en in Wallonië nog 13 procent van die groep. Een deel van de Vlaamse of Waalse zorgverleners, gevaccineerd of niet, werkt wel in Brussel.
Hoe dan ook hinkt Brussel achterop. Toen het kernkabinet op 16 november aankondigde dat het zorgpersoneel vanaf 1 januari verplicht gevaccineerd moest zijn, had net driekwart van de Brusselse zorgverleners minstens een prik gehad. Vandaag, drie maanden later, is er amper 2 procentpunt winst geboekt: 77 procent van het Brussels zorgpersoneel is nu minstens een keer gevaccineerd.
In de Brusselse woonzorgcentra is dat nog minder. Naar schatting een derde van het personeel heeft daar nog altijd geen prik gehad, zegt de bevoegde administratie Iriscare.
Omikron
Dat de verplichte vaccinatie zo weinig zoden aan de dijk bracht, komt doordat de nodige wetteksten uitbleven. Tegelijkertijd is het momentum voor de vaccinplicht gaan liggen. De omikronvariant zorgt voor een kleinere ziektelast dan eerdere varianten.
“Het lijkt nu misschien geen zin meer te hebben om de verplichte vaccinatie door te voeren, maar het blijft wel nodig,” vindt Vincent Fredericq van Femarbel, de koepel van commerciële rusthuizen. “Er bestaat nog altijd een risico dat er een nieuwe variant van het coronavirus opduikt en dat de vaccins weer hun rol zullen moeten spelen. Dit gaat niet alleen over zorgpersoneel in de rusthuizen, maar ook in de thuiszorg."
"Er bestaat nog altijd een risico dat er een nieuwe variant van het coronavirus opduikt en dat de vaccins weer hun rol zullen moeten spelen"
Ook het UZ Brussel, waar 98 procent van het personeel gevaccineerd is, blijft voorstander van een verplichting. “We verwachten dat iedereen die bij ons aan de slag is tegen de invoering gevaccineerd zal zijn,” zegt woordvoerster Karolien Deprez.
Ten vroegste 1 juli
Die invoering is nu ten vroegste voor 1 juli gepland. Eigenlijk was het de bedoeling om ongevaccineerde zorgverleners te kunnen schorsen of ontslaan vanaf 1 april, maar de nodige wetgeving raakte daarvoor niet op tijd klaar. Het is nu wel de bedoeling om vanaf 1 april met een overgangsperiode te beginnen van drie maanden, maar ook die datum kan nog wijzigen.
“De besprekingen zijn aan de gang op federaal niveau. De vaccinatieverplichting mag alleen worden toegepast als dat nodig is, met name als er nieuwe, gevaarlijke varianten van het virus aanwezig zouden zijn,” zegt woordvoerder Simon Vandamme van Brusselse gezondheidsminister Alain Maron (Ecolo).
“Ik heb niet de indruk dat het personeel in de Brusselse ziekenhuizen echt bezig is met de vaccinatieplicht,” zegt zorgdirecteur Danny De Clercq van de Iris Ziekenhuizen Zuid. “Ik denk dat de verplichting wat te laat komt,” vindt medisch directeur Olivier Vermylen uit het Brugmannziekenhuis. “Een jaar geleden was ik honderd procent voor een verplichting. Nu stel ik me de vraag: hoe haalbaar is zoiets als je drie of vier keer per jaar ingeënt moet worden?”
In het Brugmannziekenhuis is nog altijd tien procent van het zorgpersoneel niet gevaccineerd. “Die mensen kan ik niet missen,” zegt Vermylen, als de verplichting zou leiden tot ontslag.
Novavax
Vincent Fredericq van Femarbel hoopt toch dat de vaccinatieplicht er zo snel mogelijk komt. “Ik weet natuurlijk niet of het nog nodig zal zijn en ik hoop van niet, maar het wettelijk kader is belangrijk om de bewoners te kunnen beschermen,” zegt hij. “We zijn veel te veel tijd verloren door de campagnes van verschillende vakbonden. Zij gaven enkele personeelsleden daarmee zelfs argumenten om zich niet te laten vaccineren,” denkt hij.
Brussels minister Alain Maron laat weten dat de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie blijft sensibiliseren in de woonzorgcentra en bij kwetsbare groepen. “Het nieuwe vaccin van Novavax is sinds 1 maart ook beschikbaar. Dat is een extra optie om gevaccineerd te worden voor zorgverleners die geen mRNA-vaccin wilden,” zegt zijn woordvoerder Simon Vandamme.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , vaccinatie verplichting , zorgpersoneel , vaccinatie zorgpersoneel coronavirus , Alain Maron , femarbel , vaccinatie coronavirus , coronacrisis , Novavax , omikron-variant
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.