“Even niet naar Brussel”. Een opiniebijdrage in Het Laatste Nieuws roept op om niet meer naar Brussel te trekken de komende weken, nu de besmettingscijfers weer beginnen stijgen. Zowel virologen als het Brusselse toerisme zien geen reden tot paniek. “Je kan in Brussel perfect veilig rondlopen”, zegt viroloog Marc Van Ranst.
Van Ranst ziet geen reden Brussel te vermijden
Exact een jaar geleden nam de provincie Antwerpen drastische maatregelen om de coronacijfers te doen zakken. In de stad Antwerpen bleken toen zo’n 9 procent van alle coronatests positief. Er kwam een avondklok en viroloog Marc Van Ranst riep op Twitter op om een bezoek naar Antwerpen uit te stellen “tot wanneer de uitbraak weer onder controle is”.
De krant Het Laatste Nieuws maakt deze woensdag de vergelijking met de huidige situatie in Brussel en roept op om tijdelijk weg te blijven uit de hoofdstad. De hoofdredacteur vergelijkt de huidige besmettingscijfers in Brussel (1.697 per week) met die van de provincie Antwerpen vorig jaar, die bijna half zo laag waren (914). Hij vermeldt daarbij niet dat de provincie Antwerpen vorige week zelf weer 1.900 nieuwe besmettingen telde – evengoed een verdubbeling dus ten opzichte van vorig jaar.
“Brussel is geen zorgenkind qua besmettingen, maar qua vaccinatie”, zegt viroloog Marc Van Ranst over het bewuste opiniestuk aan BRUZZ. “In vergelijking met de zomer van vorig jaar wordt er nu ook meer getest.” Dat zorgt ervoor dat we meer besmettingen kunnen opsporen. En dankzij de vaccinatie zijn die besmettingen voor meer en meer mensen minder risicovol. “De situatie is nu anders dan vorig jaar, want de oudere en meest kwetsbare personen zijn al gevaccineerd”, zegt Van Ranst. Ook in Brussel kregen inmiddels acht op de tien 75-plussers hun vaccin.
"Je kan in Brussel perfect veilig rondlopen, maar je moet er niet naar een fuif gaan"
De algemene vaccinatiegraad in Brussel blijft wel opvallend lager dan in de rest van het land: slechts 61 procent van de volwassenen kreeg een eerste prik. In Vlaanderen is dat al 89 procent en in Wallonië 77. “Als de vaccinatiecampagne in Brussel op deze manier blijft voortstrompelen, dan moet daar worden ingegrepen, zoals vorig jaar ook in Antwerpen is gebeurd”, zo redeneert HLN. “Daar zal een stijgend aantal besmettingen voor een stijgend aantal ziekenhuisopnames zorgen. Maar elders niet.”
Het is helemaal geen oplossing om Brussel niet meer te bezoeken, zegt Van Ranst daarover. “Je kan in Brussel perfect veilig rondlopen, maar je moet er niet naar een fuif gaan.” Dat is in de rest van het land trouwens ook nog niet de bedoeling, benadrukt Van Ranst. “Dansen geeft nog een te makkelijke overdracht van het virus, op een moment dat nog niet iedereen de kans heeft gekregen om zich volledig te laten vaccineren.”
Health Safety Label
Toerismedienst Visit Brussel benadrukt dat ze alles in het werk stellen om het toerisme “zo vlot en veilig mogelijk te laten verlopen”. “Musea, horeca en toeristische attracties met een Brussels Health Safety Label bieden de garantie dat de strengst mogelijke veiligheidsregels worden nageleefd”, zegt woordvoerder Jeroen Roppe. Dat label wordt gecontroleerd door een onafhankelijk orgaan. “Je kan Brussel in de best mogelijke omstandigheden bezoeken”, belooft Roppe.
Volgens Van Ranst moet Brussel wel nog bijkomende inspanningen leveren om de vaccinatiegraad op te krikken. “Men doet al veel, maar de inzet moet nog harder. In sommige landen gaat men van deur tot deur met juiste informatie”, geeft hij als voorbeeld.
De meeste patiënten op intensieve zorg zijn nu (nog) niet of onvolledig gevaccineerd. Van Ranst ziet de pandemie uiteindelijk evolueren naar een epidemie onder de niet-gevaccineerden. "Die mensen kunnen er iets aan doen door zich te laten vaccineren. Het zou voor hun eigen goed zijn", zegt hij.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Marc Van Ranst , vaccinatiegraad , Brussels toerisme
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.