De socialistische vakbond ACOD heeft een actieaanvraag ingediend die tot staking verlengd kan worden. De aanleiding is het Koninklijk Besluit dat op 6 november is ingegaan. Volgens de nieuwe wet mag personeel dat geen verpleegkundige opleiding heeft genoten toch verpleegkundige handelingen uitvoeren, zolang dat onder coördinatie van een arts of coördinerend verpleegkundige gebeurt.
Werknemers IRIS-ziekenhuizen plannen acties om hoge werkdruk aan te kaarten
Donderdag om 12 uur zal er in het Brugmann-ziekenhuis een eerste actie plaatsvinden. De werknemers willen er naast de hoge werkdruk ook het Koninklijk Besluit aankaarten dat door gezondheidsminister Frank Vandenbroucke juist in het leven werd geroepen om die werkdruk te verlagen.
Telkens wanneer een patiënt wordt opgenomen op dienst intensieve zorg moet er een dossier opgemaakt worden. Overdag nemen de administratieve medewerkers dat voor hun rekening, maar na de kantooruren valt dat op de schouders van de verpleegkundigen.
Volgens vakbondsafgevaardigde en verpleegster op de dienst intensieve zorg Véronique Lorge is het KB niet de juiste oplossing. “De druk is momenteel het hoogst op de dienst intensieve zorg. Het personeel dat daar werkt heeft een opleiding van vijf jaar achter de rug. Ze hebben die medische en technische bagage nodig om op een veilige en proactieve manier patiënten te verzorgen. Personeel dat die opleiding niet heeft genoten, kan de problemen vaak pas vaststellen wanneer ze zich voordoen,” zegt ze aan BRUZZ.
Ambtenarenmentaliteit
De hoge werklast van het verpleegkundig personeel ligt volgens Lorge in de administratieve taken die er vaak nog bijkomen. “Telkens wanneer een patiënt wordt opgenomen op dienst intensieve zorg moet er een dossier opgemaakt worden. Overdag nemen de administratieve medewerkers dat voor hun rekening, maar na de kantooruren valt dat op de schouders van de verpleegkundigen. Dat terwijl er op elk moment van de dag patiënten op intensive care worden opgenomen.”
Het ACOD noemt het plan van aanpak van de Federale Overheid amateuristisch en klaagt de structurele onderfinanciering van de zorgsector aan. De vakbond vindt dat de overheid het personeelstekort op korte termijn moet wegwerken door onder meer derde en vierde jaarsstudenten aan te werven, deeltijdse werknemers te vragen hun werktijd te verhogen en door het contract van recent gepensioneerden te verlengen.
Niet alle IRIS-ziekenhuizen zijn van plan het Koninklijk Besluit toe te passen. “Philippe Leroy liet al weten dat hij niet zal volgen in het plan om niet opgeleide zorgverleners in te schakelen. We wachten voorlopig nog op een schriftelijk standpunt van het UVC Brugmann,” aldus Véronique Lorge.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Brugmannziekenhuis , Koning Fabiola Ziekenhuis , uvc sint-pieters , brusselse iris ziekenhuizen , ACOD , veronique lorge
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.