| Het gaat om ernstige klachten, maar ook bijvoorbeeld administratieve klachten worden meegeteld. (Archiefbeeld)

228 klachten tegen Brusselse woonzorgcentra in twee jaar tijd

ADD
© BRUZZ
18/03/2022

De afgelopen twee jaar waren er 228 klachten over Brusselse woonzorgcentra, waarvan 26 over rusthuizen van Orpea, een groep die vooral in Frankrijk onder vuur ligt. Dat maakte minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo) donderdag bekend. De klachten gaan over mishandeling en verwaarlozing, maar ook over het niet naleven van de Covid-regels, administratie - en facturatieproblemen.

Het Orpea-schandaal in Frankrijk, dat aan het licht is gekomen na de publicatie van een boek, is overgewaaid naar Brussel, waar verschillende woonzorgcentra van de groep zijn gevestigd. In het Brussels Parlement heeft minister Alain Maron (Ecolo) in de commissie Volksgezondheid de recente controles door Iriscare in dat verband toegelicht.

Ter herinnering: de publicatie van het boek "Les Fossoyeurs" (De Doodgravers, red.) in Frankrijk heeft de schandalige praktijken van de groep in een race om winst aan het licht gebracht: rantsoenering van gezondheids- en voedingsproducten, niet-verzekerde zorg of nog tekortkomingen in het beheer van het zorgpersoneel. Ook in België bezit de groep verschillende woonzorgcentra, waaronder 21 in Brussel.

Verwaarlozing

Afgelopen donderdag heeft minister Alain Maron in de commissie Volksgezondheid van het Brussels Parlement het aantal klachten over verpleeghuizen bekendgemaakt dat de afgelopen twee jaar door Iriscare is geregistreerd. Het zijn er 228, waarvan 26 over de Orpea-tehuizen. De klachten omvatten mishandeling, verwaarlozing, klachten over niet naleven van de Covid-regels, administratie - en facturatieproblemen.

De zaak Orpea was voor Iriscare aanleiding om de specifieke situatie van de woonzorgcentra te onderzoeken. Er werden vier controlebezoeken uitgevoerd om de kwaliteit van de zorg, de voeding en de normen van de zorg te controleren. In geval van overtreding voorziet de huidige verordening slechts in één vorm van sanctie: sluiting.

'Niet iedereen over één kam scheren'

Er is een hervorming aan de gang om het arsenaal aan sancties te diversifiëren naar gelang van de ernst van de problemen (zoals administratieve boetes, red.), alsook een hervorming van de erkenningsnormen voor rusthuizen.

"Laten we niet alle woonzorgcentra over één kam scheren," stelt Françoise Schepmans (MR), volksvertegenwoordiger in het Brussels Parlement. "Zowel in de privé als in de openbare sector zijn er natuurlijk verpleeghuizen die wél kwaliteitszorg bieden aan de bewoners. De hervormingen moeten gericht zijn op kwaliteitscriteria met het oog op de verbetering van de zorg, met sanctiemechanismen voor diegenen die zich niet aan deze criteria houden."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni