De zittingen voor de raadkamer in het kader van de aanslagen in Brussel in maart 2016 vinden plaats in de oude gebouwen van de NAVO in Evere. Dat bevestigt het federaal parket vrijdagmiddag. De zittingen zouden moeten plaatsvinden van 7 tot 18 december maar een uitstel of een verandering van locatie wordt niet uitgesloten, gezien de huidige toestand van de coronapandemie.
Aanslagen in Brussel: hoorzittingen gaan door in oude NAVO gebouw
Het federaal parket wil acht verdachten laten terechtstaan voor het hof van assisen. Voor twee vraagt het parket de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank. Voor nog eens drie anderen wordt de buitenvervolgingstelling gevraagd. De raadkamerzitting over de doorverwijzing van de verschillende verdachten was vanwege de coronacrisis al meermaals uitgesteld.
De aanslagen van 22 maart op de luchthaven Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek kostten het leven aan 32 mensen, terwijl zo'n 340 personen gewond raakten. Beide aanslagen kwamen een viertal maanden na de aanslagen op 13 november 2015 in Parijs en waren het werk van dezelfde cel IS-terroristen. Drie terroristen, Najim Laachraoui en Ibrahim en Khalid El Bakraoui, lieten die dag het leven maar in de weken en maanden nadien werden in totaal 13 personen in verdenking gesteld. Een groot deel van hen zit nog steeds in voorlopige hechtenis. Verschillende van hen zijn ook in verdenking gesteld in het onderzoek naar de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs en enkelen, zoals Salah Abdeslam, zitten al in een Franse gevangenis.
Drie jaar onderzoek
Het gerechtelijk onderzoek nam net iets meer dan drie jaar in beslag en werd pas eind juni 2019 volledig afgerond. Het federaal parket had vervolgens nog een zevental maanden nodig om zijn eindvordering op te stellen en duidelijk te maken welke verdachten het precies wilde vervolgen en voor welke feiten. Uiteindelijk besloot het federaal parket om voor acht van de dertien verdachten de doorverwijzing te vragen naar het hof van assisen. Het gaat om Salah Abdeslam, Oussama Atar, Mohamed Abrini, Sofien Ayari, Osama Krayem, Ali El Haddad Asufi, Bilal El Makhoukhi en Hervé Bayingana Muhirwa.
Twee andere, die een kleinere rol zouden gespeeld hebben, de broers Smail en Ibrahim Farisi, zouden volgens het federaal parket voor de correctionele rechtbank moeten terechtstaan terwijl voor de drie laatste verdachten, Faycal Cheffou, Brahim Tabich en Youssef El Ajmi de buitenvervolgingstelling wordt gevraagd.
Bij de eerste zitting voor de raadkamer over de doorverwijzing werd er door twee advocaten van de verdediging bijkomend onderzoek gevraagd. Die onderzoeksdaden werden, op enkele na, geweigerd door de onderzoeksrechters. Die hebben enkel aanvaard om voor één van de verdachten vier moraliteitsgetuigen te verhoren, een beslissing die bevestigd werd door de kamer van inbeschuldigingstelling. De raadkamer moet zich nu opnieuw buigen over de doorverwijzing van de verdachten.
Eerst Parijs, dan Brussel
Een eventueel assisenproces zal naar alle waarschijnlijkheid ook plaatsvinden in de voormalige NAVO-gebouwen in Evere. Wanneer dat proces zou plaatsvinden, is nog onduidelijk. Eerder was gezegd dat het mogelijk in september 2021 van start zou gaan maar de vraag rijst of dat nog haalbaar is. De gerechtelijke autoriteiten in Frankrijk en België waren officieus overeengekomen dat eerst het proces over de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs zou plaatsvinden in Frankrijk, en pas nadien het proces over de aanslagen van 22 maart 2016.
Oorspronkelijk was het proces over de aanslagen in Parijs gepland in januari 2021 maar dat heeft vertraging opgelopen, onder meer door technische problemen die te maken hebben met aanpassingswerken aan de zittingzaal voor het proces. Daardoor zou het proces over de aanslagen van 13 november 2015 pas in september 2021 een aanvang kunnen nemen, waardoor het proces over de aanslagen in Brussel pas in 2022 zou kunnen plaatsvinden.
Eerder was wel al gezegd dat de afspraken over de volgorde van beide processen "niet in staal is gebeiteld".
Lees meer over: Evere , Justitie , aanslag 22 maart 2016
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.