De Akenkaai krijgt sinds enkele maanden bijzondere aandacht van de politie. Politieagenten patrouilleren er verschillende keren per dag. Arsam Zohrevand, uitbater van een Delhaize die zeven keer overvallen werd, haalt opgelucht adem. "Klanten die uit angst wegbleven, komen langzaam terug."
De agenten passeren volgens Zohrevand zo’n 4 à 5 keer per dag. "Vaak komen ze binnen in de winkel om hallo te zeggen en te vragen of alles goed gaat." Dat beleid werpt zijn vruchten af. "We waren veel klanten kwijt, maar nu ik kan verzekeren dat de politie op de veiligheid toeziet, komen ze terug. We blijven opletten natuurlijk, maar er zijn geen problemen meer. Er hangen ook geen rare mensen meer rond in de wijk."
De politiezone Brussel Hoofdstad Elsene bevestigt dat de buurt sinds enkele maanden speciale aandacht krijgt. De politie komt verschillende keren langs per dag, soms te voet, op de fiets of in de auto. Ook proberen agenten bij de winkel aanwezig te zijn als de winkel opent of sluit: momenten waarop Zohrevand vaak werd overvallen. Sinds de verhoogde aandacht van de politie is de Delhaize niet meer overvallen, en dat geldt ook voor The Tower Wine Bar en restaurant La Crèche des Artistes.
Sinds begin dit jaar heeft de politie geen enkel feit geregistreerd aan de Akenkaai. Er kan natuurlijk wel iets gebeurd zijn waarvan geen aangifte is gedaan.
Overvallenplaag
Politiewoordvoerder Ilse Van de keere kan niet zeggen hoe lang de patrouilles nog door zullen gaan. Naast het preventieve werk van de politie (de patrouilles), loopt er nog een onderzoek naar de overvallen. Naast de Delhaize werden ook verschillende andere handelszaken op de Akenkaai overvallen. Maar Van de keere, noch het parket, kunnen op dit moment meer informatie geven over die zaken.
Martine Fabry, een bewoonster van de Upsite-toren, ziet het verschil sinds de verhoogde aandacht van de politie. "De laatste maanden zijn er geen inbraken meer geweest." Onveilig heeft Fabry zich nooit gevoeld, al is er volgens haar nog wel een verbeterpuntje voor de wijk. "Er moet zeker meer licht komen, want het is heel donker hier. Er is wel een lichtinstallatie, maar die doet het niet altijd."
Haar medebewoonster, die liever anoniem blijft, staat haar bij. "Ik snap niet dat ze niet meer lichten plaatsen. Ik weet dat er veel mensen bang zijn in het Noordstation en op de Willebroekkaai. Het is daar heel donker, vooral vrouwen voelen zich niet veilig."
Geen patrouilles
In tegenstelling tot Fabry ziet ze de laatste maanden niet veel verandering. "Ik zie geen extra patrouilles. De politie is er wel als er iets gebeurt, zoals een inbraak en de politie is erbij als de winkel opent en sluit. Maar wij bewoners moeten het zelf doen, we zijn niet beschermd." De criminaliteit is volgens haar nog niet verdwenen: ze verwijst naar een auto-inbraak die weken geleden zou zijn gepleegd.
De schrik zit er bij haar dan ook nog steeds in. Naast extra verlichting rond het gebouw, pleit ze daarom voor meer camerabewaking in de Upsite-toren. "Minder dan een jaar geleden is er ingebroken in de toren. Ik ben geen fan van camera’s, maar toch. We moeten onszelf beveiligen. Al vind ik eigenlijk dat de overheid dat moet doen."
Lees meer over: Brussel-Stad , Justitie , Akenkaai , Upsite , overvallen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.