De Belgische staat moet een dwangsom van 5.000 euro per dag betalen. En dat zolang de omzetting van een Europese richtlijn over de straatinstallatie van breedbandinternet in Brussel op zich laat wachten.
België veroordeeld omdat Brussel treuzelt met snel internet
De richtlijn eist dat bestaande infrastructuur, zoals kabelgoten, masten en torens, bij bouwwerken wordt gebruikt in plaats van de straat open te breken. Bij de aanleg van breedbandnetwerken gaat 80 procent van de uitgaven naar bouwwerken zoals het openbreken van straten. Maar door bijvoorbeeld bestaande fysieke infrastructuur van nutsbedrijven te hergebruiken, kunnen die kosten worden gedrukt. Dat moet ten goede komen van de consument, want zeer snel internet zou op die manier tot 30 procent goedkoper kunnen worden.
De richtlijn moest op 1 januari 2016 in nationale wetgeving omgezet zijn, maar in België is dat nog steeds niet gebeurd, met name in Brussel. De Brusselse regering moet de lokale wetgeving nog aanpassen. Ons land werd daarom voor het Europees Hof gedaagd, samen met Kroatië en Slovakije, de twee andere lidstaten die hun huiswerk niet gemaakt hebben.
Dat Hof heeft ons land nu dus veroordeeld. Het is de eerste keer dat een lidstaat zo vroeg in een procedure die door de Commissie aangespannen is, veroordeeld is tot een dwangsom.
Lees meer over: Brussel , Justitie , Europees Hof van Justitie , breedbandinternet
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.