Kunstenaar Felix uit Molenbeek wilde afgelopen weekend snelheidsduivels een halt toeroepen op het Bloemenhofplein. Vijf mannen stapten uit de wagen en sloegen hem in elkaar, zonder dat omstaanders ingrepen. Symptomatisch voor een groter probleem in Brussel, vindt hij. “In de ogen van de mannen zag ik haat. Die achterliggende woede moet worden aangepakt. Maar de politiek doet niets.” Het parket heeft een persoon meegenomen voor verhoor maar die werd vrijgelaten.
Brusselse kunstenaar in elkaar geslagen na verkeersagressie
Het moest een mooie zaterdagavond worden op het Bloemenhofplein in Brussel-Stad, waar Felix* en zijn vriendin samen pizza zitten te eten. Plots scheren twee auto’s aan hoge snelheid langs, tegen de richting, om vervolgens bruusk te remmen voor overstekende voetgangers. Gevaarlijk rijgedrag, en dat laat de kunstenaar blijken.
“Ik riep gewoon ‘Hey!’ naar die wagens, meer niet,” vertelt Felix. “Een van de passagiers spuugde naar me. Ik stond op, en voor ik het wist hadden vijf mannen me omsingeld en in elkaar geslagen, ook met stoelen. Het gebeurde razendsnel. Ze trapten nog na toen ik op de grond lag en sloegen vervolgens op de vlucht.”
De politie van Brussel bevestigt dat verhaal. "Iets later hebben we de wagen kunnen tegenhouden en de bestuurder meegenomen," zegt woordvoerder Ilse Van de Keere. "Het Brussels parket heeft een persoon verhoord en daarna in vrijheid gesteld. Een onderzoek is lopende om de omstandigheden te verduidelijken en verdachten te identificeren," zegt woordvoerder Stéphanie Lagasse.
Felix werd naar het ziekenhuis gevoerd. Hij komt er vanaf met gekneusde ribben en hand, en een verschoven tand. Maar voor de Molenbekenaar is de maat vol. “Dit incident is symptomatisch voor een veel groter probleem in Brussel."
"De Brusselse politiek beseft niet wat er op straat aan het gebeuren is. Er heerst een gevoel van wetteloosheid"
“In de ogen van mijn belagers zag ik letterlijk haat. Hun geweldexplosie was volledig buiten proportie. Die achterliggende woede moet worden aangepakt. Brusselse politici doen veel te weinig om bepaalde groepen mensen een kans te geven om vooruit te komen.”
Tegelijkertijd ziet Felix hoe in sommige een anarchistische toestand woekert. “Ik heb de indruk dat de Brusselse politiek niet beseft wat er op straat aan het gebeuren is. Er heerst een gevoel van wetteloosheid. Misdadigers en snelheidsduivels weten dat ze vrijuit gaan, omdat politiek noch politie iets ondernemen.”
"Ook in Molenbeek onderneemt de burgemeester zo min mogelijk om haar kiezers niet voor de borst te stoten"
Bij de rest van de bevolking groeit dan weer de angst: “Toen ik aangevallen werd, zaten er zo’n 40 mensen op het plein. Niemand is durven tussenkomen. Er is zoveel angst voor fysiek geweld dat burgers niet meer ingrijpen bij verkeersagressie.”
De van oorsprong Duitse kunstenaar begrijpt niet waarom er na de aanslagen nog steeds zes aparte politiezones zijn, of waarom er nog altijd zoveel versnippering is tussen Gewest en gemeentes. “Het zijn de burgers die de politici samenbrengen met initiatieven als 1030/0 om tot actie te komen. Maar de politiek die het initiatief neemt? Forget it.”
Auto's tegen huis geknald
Felix kan nog wel even doorgaan, over zijn buurman in Molenbeek, die al drie keer getroffen werd door auto’s die tegen zijn huis knalden, of over de niet-aflatende stroom verkeer vlak aan Ecole N° 6, waar de wagens met gevaarlijk hoge snelheid langs de kinderen passeren.
“Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS) komt zelfs niet uit haar bureau bij acties voor veiliger verkeer op het Gemeenteplein. Een deel van haar mannelijke kiezers zijn de daders van verkeersagressie. Ze onderneemt zo min mogelijk, om hen niet voor de borst te stoten. Maar de druk van de rest van de bevolking stijgt.”
(Lees verder onder de afbeelding.)
Na de agressie van dit weekend is het voor Felix genoeg geweest. “Brussel heeft een structureel overheidsprobleem, ten koste van de burgers. Het moet gewoon veranderen.”
Op vrijdag 20 september organiseert Felix met het oudercomité een verkeersactie aan Ecole N° 6 in Molenbeek. De kinderen roepen met zelfgetekende verkeersborden in hartjesvorm op tot trager rijden.
* Volledige naam bekend bij de redactie.
Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Justitie , Samenleving , verkeersagressie , geweld , eenmaking politiezones , verkeersveiligheid
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.