Een recente foto toont een fel vermagerde Djalali. Zijn gezondheid gaat erg achteruit, maar de rechter weigert ziekenhuisopname, zo meldt de tekst.

De gezondheid van de ter dood veroordeelde VUB-gastdocent Djalali gaat erg achteruit. Maar de Iraanse rechter weigert een ziekenhuisopname. “Er moet snel iets gebeuren, anders overlijdt hij in de gevangenis,” zegt advocaat Zouhaier Chihaoui.

Advocaat Zouhaier Chihaoui kon een recente foto bemachtigen van een fel vermagerde Ahmadreza Djalali, via een goedgeplaatste bron. De ter dood veroordeelde VUB-gastdocent zit al 21 maanden in de cel en is er slecht aan toe.

‘Door zijn verschrikkelijke situatie is Djalali’s mentale en fysieke toestand rampzalig. Rechter Salavati staat hem niet toe om naar een ziekenhuis te gaan,’ vermeldt de begeleidende tekst en bevestigt ook Chihaoui. Djalali hield eerder al hongerstakingen, maar nu is er meer aan de hand.

“Dit is een noodkreet van Djalali,” zegt zijn advocaat Zouhaier Chihaoui. “Hij is 10 kilo vermagerd op een maand tijd. Zelfs gezien zijn mentale stress is dat niet normaal. Mogelijk is dit levensbedreigend. Hij moet zo snel mogelijk naar een ziekenhuis voor diagnose.”

Maar de Iraanse rechter heeft dat tot nu toe steeds geweigerd. Chihaoui: “Het gaat om dezelfde rechter die het doodvonnis uitsprak. Ik vrees dat ze Djalali willen laten sterven in de gevangenis.”

Herziening doodvonnis

Momenteel loopt er nog steeds een herzieningsprocedure tegen het doodvonnis bij het Iraanse hooggerechtshof. De hoogste rechters bekrachtigden eerst het vonnis, maar de nieuwe advocaat van Djalali heeft nu een verzoek ingediend om dat te herzien.

“Djalali’s advocaat in Iran heeft ook de bezwarende VN-rapporten overgemaakt, die bevestigen dat er geen rechtsgeldig proces is geweest. Djalali kon immers zijn eerste advocaat niet zelf kiezen en werd gefolterd tot bekentenissen. En die gedwongen bekentenissen dienden als enige bewijsmiddel,” zegt Chihaoui.

Er zijn ook procedurefouten geweest, die wijzen in de richting van een schijnproces. “Als de rechters van het hooggerechtshof hun tijd nemen om de zaak oprecht te bestuderen, is er nog hoop,” aldus Chihaoui.

‘Collectieve actie EU nodig’

Over de diplomatieke acties is Chihaoui veeleer pessimistisch. “De gratieverzoeken van minister-president Geert Bourgeois en minister Didier Reynders zijn natuurlijk een enorme steun, maar ik vrees dat dat weinig effect gaat hebben.”

“Er moet een collectief signaal komen vanuit de Europese Unie. De EU heeft immers lang samengewerkt met Iran: zij kan misschien wel politieke druk uitoefenen,” zegt Chihaoui.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , Ahmadreza Djalali , Zouhaier Chihaoui , Doodstraf

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni