Child Focus registreerde dit jaar tot nu toe 244 verdwijningen van niet-begeleide minderjarigen. We stevenen af op meer dan een verdubbeling tegenover 2022, toen er 136 dossiers waren, schrijft De Morgen woensdag.
Dubbel zoveel jonge asielzoekers verdwenen
De stijging is verontrustend, want bij Child Focus komen vooral meldingen binnen van de zeer kwetsbare profielen. "Het gaat bijvoorbeeld om kinderen onder de 13, of kinderen die de nodige zelfredzaamheid missen of van wie het leven in gevaar is", zegt Tijana Popovic, beleidsadviseur bij Child Focus.
Het totale aantal ligt nog hoger, omdat niet alle dossiers bij Child Focus terechtkomen. Fedasil registreerde in 2022 een aantal van 297 verdwijningen van minderjarigen uit de observatie- en oriëntatiecentra, de eerste fase van de opvang.
De toename van het aantal verdwijningen is allereerst te verklaren door het feit dat meer minderjarigen naar België kwamen, duidt Popovic. In 2022 werd in België een recordaantal van 6.434 niet-begeleide minderjarigen geregistreerd.
Maar Child Focus constateert ook andere zorgwekkende ontwikkelingen. "Meer jongeren verdwijnen in de tweede fase van de opvang, met name uit de collectieve asielcentra. Ze bleven te lang in de procedure hangen en zagen geen perspectief", stelt Popovic. Tussen de 30 en 40 procent van deze minderjarigen had nog geen voogd toegewezen gekregen.
Vorig jaar registreerde Child Focus vooral dossiers van Afghaanse jongens die verdwenen. Dit jaar staan Marokkaanse jongeren op de eerste plaats. De meeste verdwijningen (84 procent) betreffen jongeren van 15 tot 17 jaar, voornamelijk jongens.
Lees meer over: Brussel , Justitie , Child Focus , fedasil , asielzoekers