De Algemene Inspectie van de politie (AIG) heeft onlangs gewezen op een gebrek aan duidelijkheid over het gebruik van dwang door de ordediensten wanneer ze naaktfouilles uitvoeren bij gedetineerden. Dat schrijft Le Soir woensdag. Het orgaan, bevoegd voor het Comité P, publiceerde in maart een rapport over de naaktfouilles bij de beschuldigden van het terreurproces.
Gebrek aan duidelijkheid over gebruik van dwang bij naaktfouilles
De beschuldigden van het proces worden nog elke dag onderworpen aan een naaktfouille. Tot midden maart moesten ze daarbij ook telkens door de knieën buigen. Het rapport van AIG is het resultaat van vijf plaatsbezoeken tussen 6 januari en 7 februari, waarbij inspecteurs het parcours van de gedetineerden volgden van hun cel tot de zittingzaal van het proces.
Op vraag van de commissaris-generaal van de federale politie Marc De Mesmaeker moesten ze observeren hoe goed de Directie bescherming (DAP), die de beschuldigden overbrengt, de protocollen toepast.
Globaal gezien noteerde de AIG geen echte incidenten tijdens de observaties. Toch concludeert ze dat er duidelijkheid ontbreekt binnen de federale politie over de protocollen die het gebruik van dwang moeten omkaderen indien een gedetineerde weigert om zich te onderwerpen aan een fouille met squats.
Verwarring
Tijdens de vier eerste dagen van de monitoring (van 6 tot 11 januari) constateerde de AIG "dat de federale politie twee keer haar standpunt veranderd heeft over het gebruik van dwang tijdens de naaktfouilles. Dat leidt tot verwarring en schept onzekerheid bij de uitvoerders over wat zij kunnen of mogen doen en op welke manier".
De Inspectie acht het dan ook "essentieel en prioritair" om de kwestie van de naaktfouilles voor eens en voor altijd te kaderen. De AIG kaatst de bal ook terug naar de politiek, "zodat die zich in het algemeen kan uitspreken over het gebruik van dwang en de squats tijdens de naaktfouilles, want dit type van fouille vindt niet enkel plaats tijdens het terreurproces maar wordt quasi dagelijks uitgevoerd door alle politiediensten die mensen in detentie plaatsen".
Lees meer over: Brussel , Justitie , naaktfouilles , aanslagen , Algemene Inspectie van de politie